Węgierski region winiarski Villany i doskonałe wino Sauska Cuvee 11

Villany

Villany to niewielki region winiarski zlokalizowany na południu Węgier, niedaleko granicy z Chorwacją. Powierzchnia tego regionu wynosi zaledwie około 30 km kwadratowych. Łagodny, śródziemnomorski klimat, gleba o odczynie zasadowym i pagórkowate ukształtowanie terenu  stwarzają doskonałe warunki do uprawy winorośli. Nie należy przy tym zapominać o bogatej wiedzy, doświadczeniu i poszanowaniu tradycji przez tutejszych winiarzy. To właśnie z tego regionu pochodzą najbardziej cenione wina węgierskie. Villany słynie przede wszystkim z produkcji win czerwonych, produkowanych ze szczepów Kekoporto i Kekfrankos.

Kekfrankos i Kekoporto

Kekfrankos i Kekoporto to dwa słynne szczepy winne produkowane w węgierskim regionie Villany. Kekfrankos to niezwykle późno dojrzewający szczep winny, charakteryzujący się intensywną ciemnoczerwoną barwą, lekkim owocowym aromatem i zdecydowanie wyczuwalnymi garbnikami. Węgierski Kekfrankos uznawany jest za jeden z najlepszych i stanowi m.in.: podstawę przy produkcji wina Egri Bikaver. Z kolei na bazie Kekoporto powstają mocne czerwone wina, dojrzewające w dębowych beczkach.

Nasz Sommelier poleca – Wino Sauska Cuvee 11

Wino Sauska Cuvee 11, pochodzące z węgierskiego regionu Villany, charakteryzuje się niezwykle oryginalnym połączeniem szczepów winogron – Cabernet Sauvignon, Kekfrankos, Cabernet Franc, Syrah i Merlot. Dzięki takiemu połączeniu udało się uzyskać niezwykle aromatyczne wino – od śliwek i wiśni, po cynamon, a nawet lekko wyczuwalne fiołki. Wino to jest niezwykle łagodne i aksamitne. Doskonale będzie komponować się z osso buco cielęcym kluskami dyniowymi, pomidorami i czarnymi oliwkami z karty menu restauracji Morellino.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów