Smak lata – pomidory

Pomidory nieodłącznie kojarzą się z latem. To właśnie teraz są najbardziej aromatyczne i soczyste. Najsmaczniejsze są oczywiście te prosto z ogródka. Jednak smakiem pomidorów można się cieszyć przez cały rok. Drogocenne dla zdrowia właściwości znajdują się także w przetworach z pomidorów – sosach, czy pomidorach suszonych.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Pomidory to doskonały składnik codziennej diety. Są niskokaloryczne, aż w 93% składają się z wody i zawierają zaledwie 15 kcal w 100 gramach. Zawierają także błonnik, który wspomaga proces odchudzania. Pomidory można przygotowywać na wiele sposobów – do sałatek, kanapek, sosów, czy przetworów – zawsze smakują wyśmienicie. Są źródłem witamin i składników mineralnych. 

Moc witamin w pomidorach!

Pomidory to bogactwo witaminy C – w 100 gramach jest jej aż 13,7 mg, a jak powszechnie wiadomo, witamina C korzystnie wpływa na odporność organizmu. Są także cennym źródłem kwasu foliowego niezbędnego w diecie każdej kobiety w ciąży. Pomidory zawierają również sporą dawkę witamin E, K, i A oraz potas, który ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu i korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi.

Pomidory – dobre dla zdrowia?

Zdecydowanie tak! Pomidory są głównym źródłem likopenu, czyli organicznego związku chemicznego o silnym działaniu przeciwutleniającym. To właśnie likopen sprawia, że pomidory mają tak intensywny czerwony kolor. Dieta bogata w likopen zdecydowanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, zapobiega rozwojowi miażdżycy, przeciwdziała nowotworowi prostaty, a także hamuje proces zwyrodnienia plamki żółtej prowadzący do utraty wzroku. Likopen opóźnia także procesy starzenia i odpowiada za neutralizację wolnych rodników.

Nie ulega wątpliwości, że pomidory warto włączyć do codziennej diety. 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów