Szarlotka z lodami – klasyczny deser

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, niemal na całym świecie. Historia powstania szarlotki jest dość tajemnicza. Jednak, jak podaje większość internetowych źródeł, została stworzona przez francuskiego cukiernika Marie-Antoine’a Carême’a, który przygotował ją dla cara Aleksandra I, a nazwał na cześć Aleksandry Fiodorowej, noszącej przydomek Charlotty Pruskiej. Inna historia donosi, że szarlotka to nazwa na cześć królowej Charlotty, żony króla Grzegorza III. Przepisów na szarlotkę jest mnóstwo, ale ta tradycyjna, powstaje z połączenia kruchego ciasta i jabłek. Często dodawane są także przyprawy korzenne – cynamon lub goździki. Niektórzy dodają bitą śmietanę, bezy, budyń, czy mascarpone. Ile osób tyle pomysłów. Nie ulega wątpliwości, że szarlotka, nie tylko z racji popularności, ale przede wszystkim walorów smakowych, to królowa ciast. Szarlotki nie mogło zabraknąć w karcie menu restauracji Morellino w Głęboczku. Nasz Szef Kuchni serwuje ją z lodami cynamonowymi. Polecamy!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów