Węgry, ojczyzna byczej krwi z Egeru

Węgry, Eger

Eger zlokalizowany jest w północnej części Węgier, w bezpośrednim sąsiedztwie Gór Bukowych. Słynie z malowniczych krajobrazów, pięknych zabytków na czele z Bazyliką Egerską i doskonałego wina. Dolina Pięknej Pani, w której prowadzonych jest kilkadziesiąt winiarni idealnie wkomponowanych w zbocza wulkanicznych wzgórz, to obowiązkowy punkt programu nie tylko każdego miłośnika win. Winnice w rejonie Egeru zajmują powierzchnię około 5000 ha, a rozgłos niemal na całym świecie, przyniosło im wino Egri Bikaver. 

Egri Bikaver

Egri Bikaver to wino węgierskie wytwarzane w regionie Eger. W Polsce powszechnie określane jako „bycza krew”. Wino to należy do półwytrawnych lub wytrawnych, charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą i stosunkowo dobrze wyczuwalnymi taninami. Nazwa Egri Bikaver jest zastrzeżona. Oznacza to, że wino to, musi spełniać określone wymogi dotyczące przede wszystkim procesu produkcji. Po pierwsze winogrona do jego produkcji muszą pochodzić z regionu Eger, z kilku zarejestrowanych winnic. Po drugie do produkcji Egri Bikaver mogą być wykorzystane tylko określone szczepy winogron – Kékfrankos, Kékoportó, Kadarka, Blauburger, Kékmedoc, Zweigelt, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Pinot noir, Menoir, Syrah i Turan. Po trzecie wino to musi powstawać z trzech czerwonych szczepów, jednak żaden z nich nie może stanowić więcej niż 50% zawartości. Co ciekawe, Egri Bikaver jest macerowane przez co najmniej 8 dni, a następnie dojrzewa w dębowych beczkach i podlega ścisłej kontroli jakościowej. 

Nasz Sommelier poleca – Big Band Egri Bikaver Superior, Petreny, Eger, Węgry

To wino delikatne, zdecydowane w smaku, o pięknym, błyszczącym kolorze. Kulinarnie będzie dobrze komponowało się z: kaczką, gęsią, z dziczyzną i z daniami w których skład wchodzą grzyby. Doskonały towarzysz regionalnych wędlin.

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów