Czy wiśnie są zdrowe?

Wiśnie to jedne z najbardziej znanych i lubianych letnich owoców. Charakteryzują się kwaśno-słodkim smakiem i zawierają  stosunkowo niewielką ilośc kalorii. Są nie tylko pyszne, ale posiadają także szereg właściwości prozdrowotnych. Mimo, iż wiśnie w około 80% składają się z wody, to stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Sezon na wiśnie trwa bardzo krótko – rozpoczyna się pod koniec czerwca, a kończy w pierwszej połowie sierpnia. Wiśnie mogą mieć kolor czerwony, ciemnoczerwony, bordowy lub jasnoczerwony. Najlepsze są te o najciemniejszej barwie ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami i nadciśnieniem.

Wiśnie – bogactwo witamin i minerałów

Wiśnie są doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawierają ponad 10 mg witaminy C w 100 gramach. Owoce te stanowią bogactwo witaminy A, B2 oraz potasu, cynku, miedzi i żelaza. Zawierają też cenny błonnik i garbniki, a w 100 gramach wiśni jest zaledwie 50 kcal.

Pozytywne właściwości wiśni

Błonnik zawarty w wiśniach wspomaga prawidłową pracę jelit i obniża poziom cholesterolu. Natomiast wysoka zawartość beta karotenu korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci, a także  minimalizuje ryzyko chorób krążenia. Wiśnie zawierają też dużo witaminy C, dzięki czemu wspomagają odporność organizmu.

Kto powinien jeść wiśnie?

Owoce te, ze względu na zawartość melatoniny, polecane są osobom cierpiącym na bezsenność. Dzięki zawartości antyoksydantów działają przeciwzapalnie. Dieta bogata w wiśnie pomaga w walce z cholesterolem, zapobiega anemii, poprawia apetyt i przemianę materii. Z kolei zawartość potasu sprawia, że wiśnie polecane są osobom zmagającym się z chorobami układu moczowego i kamicą nerkową. Zawarta w wiśniach witamina B8 zapobiega siwieniu. Owoce te odkwaszają i odtruwają organizm.

Wiśnie – samo zdrowie na talerzu

Nie ulega wątpliwości, że wiśnie to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i deserów. Będą także dobrym uzupełnieniem śniadania – wystarczy dodać je do jogurtu naturalnego, owsianki lub muesli. Z wiśni możemy przygotować dżemy i konfitury lub popularną nalewkę. Natomiast wiśnie suszone mogą stanowić zdrową i smaczną przekąskę.

W restauracji Morellino, w Głęboczek Vine Resort&SPA warto spróbować sernika dyniowego podawanego z wiśniami w kardamonie. 

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów