Alentejo – słońce i wino

Alentejo

Alentejo w dosłownym tłumaczeniu oznacza Kraina za Tagiem (za rzeką Tag). Prowincja ta zajmuje około 1/3 powierzchni Portugalii, od zachodu graniczy z Oceanem Atlantyckim, a od wschodu z Hiszpanią. Wyróżnić można Alto Alentejo (Alentejo Górne) ze stolicą w Évorze, Baixo Alentejo (Alentejo Dolne) z głównym ośrodkiem w Bei oraz Ribatejo, skupione wokół aglomeracji Santarém. Alentejo Dolne to najcieplejszy region w Portugalii. 

Alentejo to gwarancja urzekających widoków, pięknych plaż i wszechobecnego spokoju. Region słynie z uprawy pszenicy, dębu korkowego, oliwek i wina. 

Alentejo – kuchnia i wino 

Miejscowa kuchnia bazuje przede wszystkim na daniach mięsnych, owocach morza,  serach, świeżych ziołach i wysokiej jakości oliwie z oliwek. W Alentejo warto spróbować  migas do Alentejo (pure z chleba z Alentejo z oliwą i czosnkiem), bacalhau, czyli solonego i suszonego dorsza przyrządzanego na tysiąc sposobów, camarão a alentejana, czyli krewetek z dodatkiem małży i chleba, a na deser cynamonowej zapiekanki Sericaia. Nie można pominąć słynnych portugalskich serów, m.in.: Serra da Estrela i pikantnych wędlin.

Wina białe produkowane są ze szczepów antão vaz, roupeiro, verdelho i arinto oraz znanych niemal na całym świecie chardonnay. To typowe wina śródziemnomorskie, raczej mało aromatyczne, dobrze zrównoważone. Natomiast wina czerwone powstają z winogron ze szczepów aragonêz, castelão, alicante bouschet i trincadeira, ale także znanych na całym świecie cabernet sauvignon, syrah i touriga nacional. Większość z nich charakteryzuje się mocnym owocowym bukietem i stosunkowo niską kwasowością. 

Nasz Sommelier poleca

Reserva de Aljubarrota Special Edition to wino wyjątkowe, czerwone, pełne smaków i aromatów. Przez 10 miesięcy dojrzewa w beczkach typu barrique. Charakteryzuje się bogactwem aromatów od poziomek i malin, poprzez nuty korzenne – goździki i cynamon. W smaku wyczuwalne są nuty owoców leśnych – jeżyn i malin oraz kakao. Jest doskonale zbilansowane. Będzie idealnie pasowało do wołowiny, dziczyzny, ale także dań z kurczakiem w stylu syczuańskim.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów