Najwyższej jakości wina z hiszpańskiego Regionu Priorat

Najwyższej jakości wina z hiszpańskiego Regionu Priorat 

Priorat

Priorat, nazywany także El Priorato to region winiarski znajdujący się we wschodniej części Hiszpanii, około 40 km na wschód od Tarragony. Zajmuje powierzchnię 498,7 km² i liczy blisko 9665 mieszkańców. To region górzysty, a wulkaniczna gleba, bogata w łupek i kwarc ma zasadniczy wpływ na jakość produkowanych win. Panuje tu klimat kontynentalny, charakteryzujący się suchym i gorącym latem i mroźną zimą. Priorat to region, który słynie z produkcji znakomitych win. 

Winnice w Priorat

Historia winnic w Priorat tworzona jest już od ponad 2000 lat. Jak głosi legenda, pierwsze winnice w tym regionie założyli mnisi z zakonu kartuzów w klasztorze Cartuja de Scala Dei. Rok 1932 był do Priorat przełomowy – Ministerstwo Rolnictwa Hiszpanii uznało ten region za specjalną strefę ochrony tradycji winiarskich, a w 1975 roku region uzyskał status apelacji D.O. Priorat. Winnice zlokalizowane są na wysokości 100-700 m n. p. m., na stromych, tarasowych zboczach, a niska wydajność produkcji stanowi synonim najwyższej jakości win. Priorat słynie przede wszystkim z produkcji win czerwonych, ze szczepów Garnacha, Carinena, Cabernet Sauvignon, Merlot i Syrah. Wina te charakteryzują się rubinową barwą i intensywnym, owocowym aromatem. W świecie koneserów od lat uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Natomiast wina białe stanowią zaledwie 10% produkcji i wytwarzane są na bazie Garnacha Blanca, Macabeo i Pedro Ximénez i Chardonnay.

Nasz Sommelier poleca – Clos Figueras Serras del Priorat

Clos Figueras Serras del Priorat to wino czerwone, wytrawne. Powstaje z 4 szczepów winogron – Grenache, Carignan, Syrah i Cabernet Sauvignon. Wino to przez co najmniej 7 miesięcy dojrzewa w beczkach typu barrique. Clos Figueras Serras del Priorat charakteryzuje się intensywną wiśniową barwą z fioletowymi refleksami. W smaku wyczuwalne są aromaty czarnych i czerwonych porzeczek, ziół śródziemnomorskich, wanilii, a nawet śmietanki i toffi. To z pewnością doskonały wybór dla osób, które rozpoczynają swoją przygodę z tym regionem winiarskim. Wino to będzie doskonale komponowało się z cielęciną i dojrzałymi serami. 

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów