Chianti

Chianti to najważniejszy region winiarski w słonecznej Italii. Zlokalizowany jest w środkowej Toskanii pomiędzy Florencją a Sieną. Region ten słynie z malowniczych krajobrazów i produkcji wina. Chianti to dziś najbardziej znana na świecie marka włoskiego wina.

Chianti Classico

Chianti to włoskie wino wytrawne, o intensywnej czerwonej barwie i zawartości alkoholu nieprzekraczającej 12,5%. Powstaje głównie ze szczepu winogron Sangiovese, do którego dodawanych jest nie więcej niż 20% innych szczepów – acnaiolo, ciliegiolo, malvasia nera, cabernet sauvignon i merlot. DOCG Chianti Classico to wina produkowane na terenie historycznego obszaru regionu, cieszące się dobrą opinią winomanów niemal na całym świecie.

Wino Chianti Classico na etykiecie posiada symbol czarnego koguta – gallo nero. Jak głosi legenda, spór o ziemie leżące pomiędzy Sieną a Florencją postanowiono zakończyć w sposób pokojowy. Wraz z porannym pianiem koguta z obu miast mieli wyruszyć rycerze, a granica miała zostać ustanowiona właśnie w miejscu, w którym by się spotkali. Jednak Florentyńczycy okazali się sprytniejsi – przegłodzili koguta, który zaczął piać wcześniej i tym samym zapewnił rycerzowi przewagę. W efekcie granica została ustanowiona 40 km od Florencji i 20 km od Sieny.

Isole e Olena

To winnica znajdująca się w słonecznej Toskanii, której siedzibą są dwie miejscowości Isole i Olena. Powierzchnia winnicy wynosi blisko 50 hektarów, a jej właścicielem jest znakmoity enolog Paolo de Marchi. To niewątpliwie jedna z ważniejszych posiadłości winiarskich w regionie. Paolo de Marchi tworzy wina niezwykłe – począwszy od Chianti Classico, poprzez serię Collezione de Marchi bazującą na 3 szczepach winogron – Syrah, Chardonnay i Cabernet Sauvignion, po słynne Cepparello, tworzone w 100% ze szczepu Sangiovese.

Nasz Sommelier poleca – Chianti Classico Isole e Olena 

Chianti Classico to jedno z najbardziej eleganckich win. Chiatni Classico Isole e Olena charakteryzuje się piękną, jasnorubinową barwą, aromatem suszonych owoców – wiśni, czereśni, porzeczek, malin i płatków róż. Jest doskonale zrównoważone. Będzie doskonale komponowało się z daniami kuchni włoskiej – spaghetti a’la bolognese, bistecca alla fiorentina (befsztyk po florencku, serem pecorino, czy salami, a także daniami z grilla i dziczyzną. Najlepiej podawać je w temperaturze 16-18°C.

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów