Idealne wino na zimowy wieczór? Mauro 2016 Bodega Mauro Castilla y Leon
Ribera del Duero
Ribera del Duero to jeden z jedenastu regionów winiarskich zlokalizowanych w hiszpańskiej Kastylii i Leon. Ribera del Duero położony jest wzdłuż rzeki Duero i stanowi powierzchnię około 100 km winnic. To synonim nowoczesnego hiszpańskiego winiarstwa. Ribera del Duero słynie z produkcji win czerwonych, wytwarzanych głównie ze szczepu tinto fino (tempranillo). W regionie tym uprawiane są także Garnacha, Merlot, Syrah i Cabernet Sauvignon.
Winnica Bodegas Mauro
Od 1978 roku Bodegas Mauro z powodzeniem wytwarza wysokiej jakości czerwone wina. Wina te są zrównoważone, bogate, zmysłowe, doskonale oddające charakter regionu, cechy winorośli i osobowość winiarza. Winnica Mauro zlokalizowana jest w Tudela de Duero, historycznym mieście w prowincji Valladolid, położonym 19 km od stolicy, w samym sercu doliny Duero, nad brzegiem tej wielkiej rzeki, która otacza wioskę. To miasto Ribera ma długą tradycję winiarską. Sława i historia win sięgają tu 1562 roku. Bodega Mauro to ponad 80 hektarów winnic, obsadzonych głównie tinto fino (tempranillo) i syrah. Obszar ten charakteryzuje się klimatem kontynentalnym o wpływie atlantyckim i silnymi zmianami temperatury między dniem i nocą. Co ważne, w winnicy nie stosuje się herbicydów ani pestycydów.
Nasz Sommelier poleca – Mauro 2016 Bodega Mauro Castilla y Leon Hiszpania
Mauro 2016 Bodega Mauro Castilla y Leon Hiszpania to wino doskonałe. Produkowane w 95% z winogron ze szczepu tempranillo i w 5% syrah, o zawartości alkoholu na poziomie 14,5%. Wino to jest niezwykle harmonijne, zrównoważone i jedwabiste. W smaku pełne czarnych owoców, kakao i lukrecji. Przez 15 miesięcy leżakuje w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. To doskonały wybór na mroźny, zimowy wieczór. Będzie doskonale smakować z grillowaną dziczyzną, wołowiną lub duszoną wieprzowiną.