Idealne wino na wiosnę? Rudolf May Silvaner VDP Gutswein, Frankonia, Niemcy 2017
Frankonia
To region winiarski położony nad Menem, w północno-zachodniej Bawarii. W średniowieczu Frankonia była jednym z pięciu księstw niemieckich, obok Saksonii, Lotaryngii, Szwabii i Bawarii. Frankonia słynie z produkcji piwa i doskonałych białych win. Na powierzchni około 6100 hektarów działa obecnie 216 winnic, w których uprawiane są winogrona głównie ze szczepów Silvaner, Müller-Thurgau, Bacchus, Riesling, Scheurebe. Aż 80% produkcji stanowią wina białe.
Znakiem rozpoznawczym win produkowanych we Frankonii jest butelka o charakterystycznym kształcie nazywana Bocksbeutel.
Winnica Weingut Rudolf May
Weingut Rudolf May to rodzinna winnica z tradycjami sięgającymi ponad 300 lat. Zlokalizowana jest we Frankonii, w północno-zachodniej Bawarii. Winorośle uprawiane są na powierzchni 13 hektarów. W Winnicy uprawiane są przede wszystkim winogrona ze szczepu Sylvaner, ale także Pinot Noir i Pinot Blanche oraz Riesling. Właściciele dużą wagę przywiązują do jakości wytwarzanych win i poszanowania środowiska naturalnego. Właśnie dlatego zdecydowali się na organiczną uprawę winorośli, bez stosowania oprysków chemicznych i sztucznych nawozów.
Nasz Sommelier poleca Rudolf May Silvaner VDP Gutswein Frankonia Niemcy 2017
Silvaner VDP Gutswein,to wino białe, wytrawne, niezwykle soczyste. Przepełnione aromatami świeżych, dojrzałych żółtych owoców i limonki, z lekko wyczuwalną ziołową nutą pikantną. To doskonały wybór na wiosenne i letnie dni. Będzie wyśmienicie komponować się ze szparagami i lekkimi sałatkami, rybami i owocami morza.