Przepis na afrodyzjak – idealny

Afrodyzjaki w kuchni wykorzystywane są już od setek lat, a wiara w ich cudowne właściwości przetrwała do dziś. Afrodyzjak to słowo pochodzące od bogini miłości – Afrodyty. Legenda głosi, że bogini zrodziła się z piany morskiej. Nic więc dziwnego, że to właśnie w morzu poszukiwane były miłosne składniki.

Afrodyzjaki możemy podzielić na te, które działają dzięki zawartości substancji chemicznych i takie, które swoim wyglądem pobudzają naszą wyobraźnię i zmysły.

Do najbardziej znanych afrodyzjaków należą: szparagi, awokado, wanilia, truskawki, cynamon, banany, marchewka, goździki, lubczyk, czekolada, szampan, chilli, ryby, czy owoce morze.

Podobno Casanova zjadał ostrygi nawet na śniadanie. Ostrygi swoją sławę zawdzięczają dużej zawartości cynku i charakterystycznej konsystencji. Najlepiej smakują z sokiem z cytryny lub octem winnym. Marchewka natomiast słynie z silnych właściwości wzmacniających. Madame de Pompadour regularnie podawała ją swojemu wybrankowi Ludwikowi XV i jak wieść niesie, to dzięki temu, przez wiele lat król darzył ją uwagą. Casanova chętnie wybierał także czekoladę, która w połączeniu z szampanem i truskawkami uznawana jest za eliksir miłości. Jedno jest pewne – podczas romantycznej kolacji we dwoje nie może zabraknąć afrodyzjaków w menu.

Szef Kuchni hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA zdradza przepis na przegrzebki w sosie z kasztanów z pianką cytrynową

Składniki dla 4 osób:
Przegrzebki:

  • przegrzebki 12 szt.
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • oliwa z oliwek 100 ml

Sos  z kasztanów:

  • kasztany 100 g gotowane
  • boczek wędzony 50 g
  • brandy 50 ml
  • por biała część 1 szt.
  • śmietana 30% 50 ml
  • oliwa z oliwek 50 ml
  • sól, pieprz,
  • bulion warzywny 200 ml

Pianka:

  • mleko 100 ml
  • śmietanka 30% 100 ml
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania sosu z kasztanów. Boczek, por podsmażamy dodajemy kasztany, wlewamy  alkohol i flambirujemy. Następnie dodajemy śmietanę i bulion warzywny. Całość gotujemy przez około 10 minut. Następnie miksujemy blenderem  i przyprawiamy solą i pieprzem. Później przygotowujemy piankę – mleko, śmietanę  i sok z cytryny łączymy i miksujemy blenderem aż powstanie w górnej części płynu pianka. Przegrzebki osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem  z cytryny i smażymy po 1 minucie z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy.  Na talerz wlewamy sos  z kasztanów, układamy przegrzebki, całość polewamy pianką i gotowe.  Smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów