Pełna moc antyoksydantów w czerwonym winie

Wino czerwone słynie z wielu pozytywnych właściwości. Jedną z nich jest duża zawartość antyoksydantów, skutecznie neutralizujących wolne rodniki. Wolne rodniki znacznie przyspieszają starzenie się skóry. Są także uważane za przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych. Właśnie dlatego tak ważne jest dostarczanie antyoksydantów w postaci suplementów diety, bądź produktów żywieniowych do organizmu.  Na szczególną uwagę wśród antyoksydantów zasługują polifenole. Z przeprowadzonych badań wynika, że polifenole są ważnym czynnikiem w profilaktyce około 60 różnych schorzeń – m.in.: układu krążenia, Alzheimera, czy cukrzycy. Czerwone wino to jedno ze znanych na całym świecie źródeł polifenoli. Zawartość polifenoli w winie zależy od kilku istotnych czynników. Jednym z nich jest szczep winogron, kolejnym region uprawy winorośli, a ostatnim techniki stosowane przy produkcji wina.

Jak jednak sprawdzić, które z win mają najwięcej antyoksydantów?

Niewątpliwie najprostszym rozwiązaniem byłaby możliwość odnalezienia takiej informacji na etykiecie. Niestety na chwilę obecną producenci nie zamieszczają takich notatek na butelkach z winem. Można jednak posłużyć się informacjami dotyczącymi zawartości polifenoli w winach największych światowych producentów, określonymi jako stężenie resweratrolu. W tym przypadku wina możemy podzielić na:

  • wina pochodzące z rejonu Burgundii – zawierające 4,39 mg/l
  • wina z regionu Bordeaux – o zawartości do 3,89 mg/l
  • wina z rejonu Beaujolais – 2,88 mg/l
  • wina pochodzące z Kanady – 3,16 mg/l
  • wina z Kalifornii i Australii – do 1,47 mg/l
  • wina z Włoch – do 1,76 mg/l

Nie ulega wątpliwości, że w kwestii zawartości polifenoli zdecydowanie wygrywają wina pochodzące z Burgundii.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów