Polecamy przepis naszego Szefa Kuchni na lekką sałatkę

Przed nami coraz cieplejsze dni, pełnia wiosny, mnóstwo świeżych i aromatycznych warzyw i owoców do wyboru. Dziś przedstawiamy przepis naszego Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na lekką sałatkę. To idealna kompozycja – lekka i kolorowa sałatka, wprost wymarzona jako posiłek w słoneczny dzień.

Sandacz, szpinak, rzodkiewka,  owoce

Składniki na 4 porcje:

  • filet z sandacza świeżego – 500 g
  • świeży szpinak – 150 g
  • arbuz – kilka wydrążonych kulek bez pestek
  • rzodkiewka – 8 szt.
  • morela – 8 szt.
  • truskawki – 200 g
  • kolendra – mały pęczek
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do skropienie sałatki
  • masło klarowane do smażenia ryby

Sposób przygotowania:

Sandacza przyprawiamy  i smażymy na maśle klarowanym w ¾ stopniu wysmażenia ryby od strony skóry. Następnie dosmażamy z drugiej strony (wtedy ryba jest bardziej soczysta). Sporządzamy  sałatkę mieszając umyte i pokrojone owoce i warzywa  ze szpinakiem. Sałatkę wykładamy na talerz, posypujemy kolendrą, skrapiamy oliwą. Rybę osuszamy z nadmiaru tłuszczu i układamy na talerzu. Smacznego!

#foodie #sałatka #healthyfood #przepis #sandacz #szpinak 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów