W obronie prawa do relaksu, odpoczynku, cieszenia się dobrą kuchnią, występuje od 1986 roku organizacja i ruch społeczny Slow Food. Skupia on osoby, które są zainteresowane ochroną tradycyjnej kuchni różnych regionów świata i związanych z tym tradycji rolniczych, charakterystycznych dla tych regionów. Członkowie organizacji sprzeciwiają się „fastfoodyzacji” życia, pojmowanej jako postrzeganie jedzenia jedynie w kategoriach konsumpcyjnych, ciągły pośpiech i nieustający stres. Slow Food promuje styl życia współgrający z naturą, wyrażający się w propagowaniu wysokiej jakości, zdrowych, ekologicznych i lokalnych produktów z całego świata. To międzynarodowy ruch dla obrony prawa do smaku.
Czym zajmuje się Slow Food?
Slow Food w Głęboczku
Filozofia ruchu Slow Food jest bardzo bliska wartościom wyznawanym w Głęboczek Vine Resort & SPA. Głęboczek to miejsce, w którym staramy się delektować wolnym czasem, wzajemnym towarzystwem i wyjątkową ciszą. Ta pochwała niespieszności przeniknęła również do naszej kuchni. Tworzymy niepowtarzalne dania, będące fuzją smaków tradycyjnej kuchni polskiej oraz lekkiej kuchni śródziemnomorskiej. Sięgamy po regionalne i świeże produkty, pochodzące od lokalnych dostawców. Dzięki temu w naszym menu goszczą unikalne, sezonowe dania, zróżnicowane w smaku, które można smakować bez pośpiechu, w towarzystwie dobrego wina i bliskich osób.
Jesteśmy w elitarnym gronie
Dlatego przyznanie prestiżowej rekomendacji Slow Food dla restauracji Morellino z Głęboczek Vine Resort & SPA jest dla nas ogromnym wyróżnieniem. Tym bardziej, że w Polsce jedynie cztery restauracje mogą się pochwalić rekomendacją nadaną im przed Slow Food Polska. Restauracja Morellino z Głęboczek Vine Resort & SPA jest piątą restauracją, która dołączyła do tego elitarnego grona. Jesteśmy dumni z tego, że nasze starania o to, by chronić i popularyzować tradycyjne, wysokiej jakości produkty, zostały docenione. Mamy nadzieję, że dzięki tej rekomendacji coraz więcej osób będzie odkrywać serwowane tutaj wyśmienite potrawy, radować się ciszą i bez pośpiechu doświadczać bogactwa różnorodnych smaków Głęboczka.