Alzacja – królestwo białych win
Alzacja
Alzacja (fr. Alsace) to region zlokalizowany w północno-wschoodniej Francji, nad rzeką Ren, otoczony od zachodu masywem Wogezów. Od wschodu i północy graniczy z Niemcami, od południa ze Szwajcarią, a od zachodu z Lotaryngią. Alzacja słynie z białych win. Aż 90% produkcji stanowią właśnie wina białe, najczęściej wytwarzane z jednego szczepu winogron. Uprawiane są tu szczepy pinot gris, pinot blanc, muscat, sylvaner, riesling, gewurztraminer i jako jedyny czerwony – pinot noir.
Winnica Maison Boeckel
To blisko 400 lat rodzinnej tradycji winiarskiej. Winnica zlokalizowana jest w Alzacji wokół Mittelbergheim, Andlau, Barr i Eichhoffen. Na powierzchni ponad 23 hektarów uprawione są wysokojakościowe, jednoszczepowe wina. Wina te powstają głównie ze szczepów Reisling, Gewürztrminer i Pinot Gris.
W Winnicy Maiosn Boeckel produkowane są wina biodynamiczne. Oznacza to, że do produkcji win wykorzystywane są grona z winnicy, w której nie stosowano żadnych środków chemicznych, a cały proces produkcji – uprawa i winifikacja – był zgodny ze standardem i kalendarzem upraw biodynamicznych.
Obecnie winnicę prowadzi już piąte pokolenie rodziny Boeckel – Jean-Daniel i Thomas, a tworzone przez nich wina są rozpoznawane i doceniane niemal na całym świecie.
Nasz Sommelier poleca
Boeckel Riesling Midelberg 2016 Alzacja Francja
Boeckel Riesling Midelberg 2016 to wino doskonałe. Białe, niezwykle aromatyczne, zrównoważone, o stosunkowo wysokiej kwasowości. Winogrona zbierane są ręcznie, a grona tłoczone w całości. Wino leżakuje w dębowych beczkach typu barrique. Jest to wino pochodzące z upraw biodynamicznych, posiadające certyfikat ekologiczny. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 8-10° C. Będzie doskonale komponowało się z owocami morza, grillowaną rybą lub delikatnym mięsem.