Bogactwo jesieni – jabłka, śliwki, gruszki…

Wszyscy wiemy, że owoce są jednym z najbardziej wartościowych składników dobrze zbilansowanej diety. Jesienią wzrasta zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminy i minerały. Warto wówczas sięgać po nasze polskie, sprawdzone, sezonowe owoce, by w ten sposób dostarczyć najlepszych witamin dla organizmu.  Jabłka, gruszki, czy śliwki będą doskonałym wyborem.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka są źródłem witamin z grupy B, E, K, D oraz retinolu i likopenu. Zawierają dużą ilość błonnika roślinnego i posiadają niski indeks glikemiczny. Pektyny zwarte w jabłkach wspierają walkę z cholesterolem. Z kolei zawarte w jabłkach przeciwutleniacze zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry. Kolejny składnik, kwercetyna, uszczelnia żyły i tętnice, a przy tym utrudnia osadzanie się w nich cholesterolu. Jabłka pomagają schudnąć – są niskokaloryczne – zawierają około 40 kcal w 100 g, usprawniają proces trawienny i hamują apetyt.

Gruszki – bogactwo witamin

Zdrowotne właściwości gruszek znane są od wieków. W medycynie ludowej napar z gruszek z powodzeniem stosowano w walce z przeziębieniem i bólem głowy. Gruszki są cennym źródłem kwasów owocowych, a także pektyny, błonnika, magnezu i witamin. Co ciekawe gruszki jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod i brom. Jod odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, natomiast brom ma pozytywny wpływ na pracę mózgu. Co ważne 1 gruszka zawiera zaledwie około 60 kcal. Ze względu na wszystkie powyższe czynniki gruszki powinny być jednym ze składników zdrowej diety.

Śliwki – źródło mikroelementów i błonnika

Śliwki są aromatyczne i zdrowe. Świeże są bogactwem witamin (A, C, E, B, K), polifenoli, magnezu, potasu i żelaza. Natomiast suszone to źródło błonnika. Stosunkowa duża zawartość przeciwutleniaczy w śliwkach przeciwdziała starzeniu się skóry. Śliwki doskonale wspierają proces odchudzania. Dzięki znacznej zawartości pektyn usprawniają i przyśpieszają perystaltykę jelit i regulują gospodarkę kwasów żołądkowych, a 100 g śliwek to zaledwie 46 kcal. 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów