Burgundia – region pełen doskonałych win

Burgundia

Burgundia to jeden z najbardziej rozpoznawalnych regionów winiarskich na świecie. Region dzieli się na 4 departamenty: Côte-d’Or, Nièvre, Saona i Loara i Yonne, a głównym miastem jest Dijon. Region ten słynie z niesamowitej historii, wspaniałych zabytków, ale przede wszystkim tradycji winiarskich. Rozległe winnice obejmują obszar około 45.000 ha. W Burgundii wyróżnia się aż 5 okręgów winiarskich: Chablis, Cote d’ Or, składający się z Cote de Nuits i Cote de Beaune, oraz Cote Chalonnaise, Maconnais i Beaujolais. Ze względu na zróżnicowany teren w regionie tym produkowane są wina o różnych stylach. Uprawiane są tu przede wszystkim szczepy pinot noir i chardonnay, ale także gamay, aligote, sauvignon blanc i pinot blanc.

Nasz Sommelier poleca

Wino białe – Joseph Drouhin Mâcon-Lugny 

Joseph Drouhin Mâcon-Lugny to wino świeże, lekkie i klarowne. Proces winifikacji odbywa się powoli, nie są stosowane sztuczne drożdże i enzymy, a wino trafia do stalowych kadzi, w których przechowywane jest przez 6-8 miesięcy. W smaku wyczuwalne są nuty kwiatów, jabłek i cytryn. Najlepiej podawać je w temperaturze 12-13°C. Doskonale będzie pasowało do ryb, np.: sandacza, dań w śmietanowych sosach, szpinaku, delikatnych serów. Sprawdzi się też jako aperitif. 

Wino czerwone – Joseph Drouhin Givry

Wino to powstaje z winogron ze szczepu Pinot Noir, uprawianych na glebie wapiennej,  w  południowej części Burgundii, 10 km od Chalon-sur-Saône. Historia głosi, że Joseph Drouhin Givry należało do ulubionych win francuskiego króla Henryka IV. Proces maceracji i winifikacji trwa od 2 do 3 tygodni. Po tym czasie wino trafia do dębowych beczek na 12-15 miesięcy. Wino to charakteryzuje się intensywnym aromatem dojrzałych owoców – agrestu i czarnych porzeczek, jest doskonale zrównoważone. Docenią je wszyscy koneserzy Pinot Noir. Idealna temperatura podania wynosi 15°C. Kulinarnie będzie dobrze komponowało się z daniami z dziczyzny, kaczką, risotto z grzybami, carpaccio i tatarem. Świetne do dojrzewających serów o zdecydowanym smaku.

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów