Chablis – kwintesencja białych win

Chablis

Chablis to najdalej na północ wysunięta część Burgundii. Chablis zlokalizowane jest w departamencie Yonne, zaledwie 180 km od Paryża. Często nazywane jest La porte d’or de la Bourgogne, czyli złotą bramą Burgundii. Chablis słynie z produkcji win białych, które powstają wyłącznie ze szczepu chardonnay. Winnice zajmują powierzchnię 4870 ha i większość z nich zlokalizowana jest na łagodnych wzgórzach. W Chablis panuje klimat półkontynentalny, co oznacza, że zimy bywają mroźne i długie, a lata upalne. Natomiast największym zagrożeniem w uprawie winorośli są wiosenne przymrozki. Warto pamiętać, że najlepsze roczniki Chablis Grand Cru można przechowywać nawet przez 15-30 lat.

Klasyfikacja Chablis

Chablis dzieli się na cztery różne apelacje: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru i Chablis Grand Cru.

Petiti Chablis to wino podstawowe, najmniej skoncentrowane, o jasnym kolorze, zdecydowanie wytrawne i rześkie. Należy podawać je schłodzone do temperatury około 10 st. C

Z kolei Chablis stanowi ponad połowę produkcji regionu. Często nazywane jest także village. Charakteryzuje się żółtozieloną barwą, jest wytrawne, nieco oleiste, ale delikatniejsze.

Chablis Premier Cru, idealne do picia po 2-4 latach. To wino zdecydowanie bardziej złożone, o złocistym kolorze z zielonymi refleksami, w którym wyczuwalne są aromaty miodu, akacji i krzesiwa.

Natomiast Chablis Grand Cru, produkowane są na terenie 100 ha, dokładnie na wzgórzu zlokalizowanym w bezpośrednim sąsiedztwie miasta Chablis. Jasnozłoty kolor i krzemienny bukiet to cechy charakterystyczne Chablis Grand Cru. To wina bardzo wyraziste, najlepiej podawać je w temperaturze 12 st C. Doskonale nadają się do picia nawet po 8, 10 latach, a najlepsze nawet po 15-30 latach.

Do jakich potraw pasuje Chablis?

Chablis to wino doskonałe. Będzie stanowić idealne połączenie z owocami morza, rybami słodkowodnymi, serami kozimi, ślimakami, czy drobiu w kremowym sosie. Latem sprawdzi się także jako aperitif.

Nasz Sommelier poleca

Chablis Terroir de Fyé 2015, Patrick Piuze to wino znakomite, skoncentrowane, o wyrazistym smaku. Charakteryzuje się bogactwem aromatów począwszy od krzemienno-dymnych, poprzez owocowe – jabłko, gruszkę, pomarańczę, aż po nuty białego pieprzu i korzennych przypraw. 

Chablis Domaine du Colombier 2015, proces winifikacji tego wina przebiega w stalowych kadziach i trwa od 6 do 18 miesięcy. Wino to pochodzi z małej, rodzinnej winnicy. Nie jest tak kwasowe jak klasyczne chablis, nie wymaga też leżakowania. 

Vignoble Dampt – Chablis Vieilles Vignes 2015 należy do win niezwykle skoncentrowanych, soczystych, o wyrazistym smaku. Bogaty kolor wskazuje, że powstało z dojrzałych winogron. Białe kwiaty i soczyste owoce to charakterystyczne aromaty tego wina. Wino to powstało z owoców pochodzących ze starych krzewów, mających nawet kilkadziesiąt lat.

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów