Chianti to najważniejszy region winiarski w słonecznej Italii. Zlokalizowany jest w środkowej Toskanii pomiędzy Florencją a Sieną.
Region ten słynie z malowniczych krajobrazów i produkcji wina. Chianti to dziś najbardziej znana na świecie marka włoskiego wina.
Chianti Classico
Chianti to włoskie wino wytrawne, o intensywnej czerwonej barwie i zawartości alkoholu nieprzekraczającej 12,5%. Powstaje głównie ze szczepu winogron Sangiovese, do którego dodawanych jest nie więcej niż 20% innych szczepów - acnaiolo, ciliegiolo, malvasia nera, cabernet sauvignon i merlot. DOCG Chianti Classico to wina produkowane na terenie historycznego obszaru regionu, cieszące się dobrą opinią winomanów niemal na całym świecie.
Wino Chianti Classico na etykiecie posiada symbol czarnego koguta - gallo nero. Jak głosi legenda, spór o ziemie leżące pomiędzy Sieną a Florencją postanowiono zakończyć w sposób pokojowy. Wraz z porannym pianiem koguta z obu miast mieli wyruszyć rycerze, a granica miała zostać ustanowiona właśnie w miejscu, w którym by się spotkali. Jednak Florentyńczycy okazali się sprytniejsi - przegłodzili koguta, który zaczął piać wcześniej i tym samym zapewnił rycerzowi przewagę. W efekcie granica została ustanowiona 40 km od Florencji i 20 km od Sieny.
Isole e Olena
To winnica znajdująca się w słonecznej Toskanii, której siedzibą są dwie miejscowości Isole i Olena. Powierzchnia winnicy wynosi blisko 50 hektarów, a jej właścicielem jest znakmoity enolog Paolo de Marchi. To niewątpliwie jedna z ważniejszych posiadłości winiarskich w regionie. Paolo de Marchi tworzy wina niezwykłe - począwszy od Chianti Classico, poprzez serię Collezione de Marchi bazującą na 3 szczepach winogron - Syrah, Chardonnay i Cabernet Sauvignion, po słynne Cepparello, tworzone w 100% ze szczepu Sangiovese.
Nasz Sommelier poleca - Chianti Classico Isole e Olena
Chianti Classico to jedno z najbardziej eleganckich win. Chiatni Classico Isole e Olena charakteryzuje się piękną, jasnorubinową barwą, aromatem suszonych owoców - wiśni, czereśni, porzeczek, malin i płatków róż. Jest doskonale zrównoważone. Będzie doskonale komponowało się z daniami kuchni włoskiej - spaghetti a’la bolognese, bistecca alla fiorentina (befsztyk po florencku, serem pecorino, czy salami, a także daniami z grilla i dziczyzną. Najlepiej podawać je w temperaturze 16-18°C.
Klasyczne Chianti, z jego nutami wiśni i ziemistymi taninami, wprost prosi się o towarzystwo bogatych dań z makaronem. To połączenie, które przenosi nas w serce Toskanii. Choć spaghetti a’la bolognese to oczywisty wybór, pełnię charakteru tego wina doskonale podkreśli również potrawa oparta na leśnych grzybach. Odkryj przepis naszego Szefa Kuchni na aromatyczne tagliatelle z sosem borowikowym – to mariaż idealny.
Uwaga: Niniejszy artykuł ma charakter informacyjny i nie zachęca do spożywania alkoholu. Jeśli decydujesz się na wino, rób to świadomie i z umiarem. Pamiętaj, że alkohol nie jest dla każdego – a w przypadku problemów z jego nadużywaniem warto skontaktować się z odpowiednią instytucją lub specjalistą.
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












