Chłodnik – nasz pomysł na wakacyjny obiad
Upalne lato powoduje, że nie mamy ochoty na spędzanie czasu w kuchni, a tym bardziej gotowanie tradycyjnych posiłków. Częściej wybieramy lekkie przekąski i sałaty. Ciekawą alternatywą dla standardowych dań obiadowych jest chłodnik.
Chłodniki to zupy wyjątkowe! Są smaczne i zdrowe, pełne witamin. Lekko sycące i doskonale gaszące pragnienie.
Chłodnik znany jest w wielu miejscach na świecie. W kuchni bałkańskiej to tarator, na bazie jogurtu greckiego, ogórka i orzechów, w hiszpańskiej – słynne gazpacho z pomidorów, we francuskiej vichyssoise (głównym składnikiem są białe części pora), a w tureckiej cacik.
W Polsce najbardziej znany jest chłodnik litewski, którego podstawowym składnikiem jest botwinka zmieszana ze zsiadłym mlekiem lub kwaśną śmietaną, ogórkiem, jajkiem i koperkiem. Oryginalny przepis na chłodnik litewski pochodzi z Polskich Kresów Wschodnich, a propozycję przyrządzenia można odnaleźć w książkach kucharskich Wincentyny Zawadzkiej i Lucyny Ćwierczakiewiczowej.
W Restauracji Morellino, w Głęboczek Vine Resort&SPA możecie spróbować chłodnika z botwiny, z żółtkiem, rzodkiewką i ogórkiem. Polecamy!