Czekolada – afrodyzjak idealny

Czekolada – uwielbiana niemal przez wszystkich. Za smak i zapach. Od wieków uważana jest za jeden z afrodyzjaków. Według przeprowadzonych badań czekolada korzystnie wpływa na układ nerwowy, a zawarty w niej magnez poprawia koncentrację. Spożywanie czekolady poprawia nastrój i powoduje uwalnianie serotoniny, nazywanej także hormonem szczęścia.  Oczywiście najzdrowsza jest gorzka, zawierająca minimum 70% miazgi kakaowej. Czekolady nie może zabraknąć podczas romantycznego wieczoru we dwoje. Tym razem zdradzamy przepis naszego Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na mus czekoladowy.

Mus  z ciemnej czekolady, cytrynowe mascarpone, kruszonka orzechowa

Składniki na 8-10 porcji:

Mus:

  • 200 g czekolady min. 70 %
  • 400 g ubitej śmietanki 30 lub 36%
  • 100 g śmietanki 30%

 Mascarpone:

  • 150 g śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2-4 łyżki  cukru pudru
  • 1 cytryna (skórka, sok)

Kruszonka:

  • 40 g orzechów laskowych
  • 30 g orzechów włoskich
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 25 g masła

Wykonanie:

Mus

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy do wrzenia i wlewamy do rozpuszczonej czekolady, całość dobrze mieszamy. Do ciepłej masy dodajemy ubitą śmietankę.  Wylewamy do foremek silikonowych i zamrażamy. Po zamrożeniu wyciągamy z foremek.

Mascarpone

Ubijamy śmietankę. Dodajemy mascarpone, cukier puder, sok i skórkę z cytryny. Ubijamy na wolniejszych obrotach, aż do połączenia składników. Jeżeli masa jest zbyt kwaśna dodajemy więcej cukru pudru.

Kruszonka

Orzechy wysypujemy na blaszkę i pieczemy w piekarniku w temperaturze około 180 stopni przez 10 minut. Po tym czasie orzechy przesypujemy do ściereczki i usuwamy skórkę. Orzechy miksujemy na mąkę. Otrzymaną mąkę z orzechów łączymy z pozostałymi składnikami. Następnie, tak przygotowaną masę rozkładamy cienko na blaszce i pieczemy przez 15 minut w  temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu, kruszymy. Na talerzu układamy mascarpone, mus czekoladowy, i posypujemy kruszonką. Całość dekorujemy owocami. Życzymy smacznego!

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów