Dania z Dyni – listopadowe inspiracje

Dynia i gęsina to dwa główne produkty, które obecne są na większości polskich stołów w listopadzie. Dlaczego? To proste – najlepsze są dania przygotowywane na bazie sezonowych produktów.

Warto pamiętać o naszej tradycji kulinarnej i właśnie teraz rozkoszować się smakami dań przygotowywanych na bazie dyni. 

Dynia znana jest ze swoich pozytywnych właściwości. Stanowi doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Dynię możemy przyrządzać na wiele sposobów. Krem z dyni, placuszki, czy deser? 

Tym razem przedstawiamy przepis Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na sernik dyniowy z sosem wiśniowym. 

Składniki:

Sernik dyniowy:

  • 500 g mielonego twarogu
  • 500 g puree z dyni (wcześniej dynię należy upiec, zmiksować, przetrzeć przez sito)
  • 300 g cukru
  • 2 jajka
  • 3  żółtka
  • 120 ml oleju
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżeczka tartego imbiru

 Spód:

  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki krupczatki
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki kakao

 Sos wiśniowy:

  • 200 g wiśni
  • 50 g miodu
  • 100 ml wódki wiśniówki
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • kardamon (według uznania)

 Wykonanie:

Spód: wszystkie składniki łączymy, wykładamy na okrągłą tortownicę o śr 26 cm i pieczemy przez 12-15 min w temperaturze 160 stopni.

Sernik: wszystkie składniki przekładamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 65 minut.

Pozostawiamy do wystudzenia.

Sos: do rondla wrzucamy wiśnie i pozostałe składniki, gotujemy przez 4-6 minut. Dodajemy kardamon.

Sernik kroimy i polewamy sosem wiśniowym. Życzę smacznego!

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów