Dynia i gęsina to dwa główne produkty, które obecne są na większości polskich stołów w listopadzie. Dlaczego? To proste - najlepsze są dania przygotowywane na bazie sezonowych produktów.
Warto pamiętać o naszej tradycji kulinarnej i właśnie teraz rozkoszować się smakami dań przygotowywanych na bazie dyni.
Dynia znana jest ze swoich pozytywnych właściwości. Stanowi doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Dynię możemy przyrządzać na wiele sposobów. Krem z dyni, placuszki, czy deser?
Tym razem przedstawiamy przepis Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na:
sernik dyniowy z sosem wiśniowym
Składniki:
Sernik dyniowy:
500 g mielonego twarogu
500 g puree z dyni (wcześniej dynię należy upiec, zmiksować, przetrzeć przez sito)
300 g cukru
2 jajka
3 żółtka
120 ml oleju
500 ml śmietanki 30%
2 budynie śmietankowe
1 łyżeczka tartego imbiru
Spód:
50 g masła
1 żółtko
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
40 g cukru
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki kakao
Sos wiśniowy:
200 g wiśni
50 g miodu
100 ml wódki wiśniówki
50 ml soku pomarańczowego
kardamon (według uznania)
Wykonanie:
Spód: wszystkie składniki łączymy, wykładamy na okrągłą tortownicę o śr 26 cm i pieczemy przez 12-15 min w temperaturze 160 stopni.
Sernik: wszystkie składniki przekładamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 65 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Sos: do rondla wrzucamy wiśnie i pozostałe składniki, gotujemy przez 4-6 minut. Dodajemy kardamon.
Sernik kroimy i polewamy sosem wiśniowym. Życzę smacznego!
Pozostałe aktualności

















































































































































































.jpg)









































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












