Dania z Dyni – listopadowe inspiracje
Dynia i gęsina to dwa główne produkty, które obecne są na większości polskich stołów w listopadzie. Dlaczego? To proste – najlepsze są dania przygotowywane na bazie sezonowych produktów.
Warto pamiętać o naszej tradycji kulinarnej i właśnie teraz rozkoszować się smakami dań przygotowywanych na bazie dyni.
Dynia znana jest ze swoich pozytywnych właściwości. Stanowi doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Dynię możemy przyrządzać na wiele sposobów. Krem z dyni, placuszki, czy deser?
Tym razem przedstawiamy przepis Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na sernik dyniowy z sosem wiśniowym.
Składniki:
Sernik dyniowy:
- 500 g mielonego twarogu
- 500 g puree z dyni (wcześniej dynię należy upiec, zmiksować, przetrzeć przez sito)
- 300 g cukru
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 120 ml oleju
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 budynie śmietankowe
- 1 łyżeczka tartego imbiru
Spód:
- 50 g masła
- 1 żółtko
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki krupczatki
- 40 g cukru
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki kakao
Sos wiśniowy:
- 200 g wiśni
- 50 g miodu
- 100 ml wódki wiśniówki
- 50 ml soku pomarańczowego
- kardamon (według uznania)
Wykonanie:
Spód: wszystkie składniki łączymy, wykładamy na okrągłą tortownicę o śr 26 cm i pieczemy przez 12-15 min w temperaturze 160 stopni.
Sernik: wszystkie składniki przekładamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 65 minut.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Sos: do rondla wrzucamy wiśnie i pozostałe składniki, gotujemy przez 4-6 minut. Dodajemy kardamon.
Sernik kroimy i polewamy sosem wiśniowym. Życzę smacznego!