Dlaczego warto jeść szpinak?

Dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak należy do niezwykle wartościowych warzyw, a co ważne jest bardzo łatwy w uprawie i dostępny przez cały rok. Przez wiele osób pamiętany jeszcze z dzieciństwa i niezbyt pozytywnie wspominany. Dziś jednak odkrywany na nowo i przyrządzany na wiele różnych sposobów.

Zdrowotna moc szpinaku

Szpinak  stanowi cenne źródło witamin, błonnika i soli mineralnych. Nie da się ukryć, że zawarte w tym zielonym warzywie składniki, w tym m.in.: witaminy C, E, K i B, potas, żelazo i antyoksydanty, działają pozytywnie na organizm człowieka. Ze względu na stosunkowo dużą zawartość potasu spożywanie szpinaku polecane jest osobom cierpiącym na nadciśnienie. Szpinak jest także doskonałym źródłem żelaza, zwłaszcza dla osób zmagających się z anemią. Również kobiety w ciąży powinny włączyć go do swojej diety ze względu na zawarty w nim kwas foliowy. Z kolei antyoksydanty, w które bogaty jest szpinak pozytywnie wpływają na mechanizmy obronne organizmu, a witaminy z grupy B skutecznie obniżają poziom cholesterolu.

Jak przyrządzić szpinak?

Szpinak może być spożywany surowy lub gotowany. To idealny dodatek do zup, sufletów i makaronów. Duszone liście szpinaku można z powodzeniem podawać ze śmietaną, jogurtem lub serem, a surowe stanowią idealną bazę do sałatek. Należy jednak pamiętać, że liście szpinaku zawierają kwas szczawiowy, który negatywnie wpływa na poziom wykorzystania wapnia w organizmie. Właśnie dlatego, szpinak powinien być spożywany z produktami zawierającymi wapń. Warto także pamiętać, że liście szpinaku są doskonałym składnikiem tak modnych ostatnio koktajli.

Szef Kuchni poleca

W karcie menu restauracji Morellino także nie mogło zabraknąć propozycji zawierających szpinak. Szef Kuchni  Marian Frankowski poleca sandacza z Pojezierza Brodnickiego, z puree z pieczonego ziemniaka, szpinakiem, śmietaną i rzodkiewką.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów