Głęboczek od Kuchni

Nowości w karcie menu! Zdradzamy skąd Szef Kuchni Marian Frankowski czerpie inspiracje

Jakie potrawy cieszą się największym powodzeniem wśród Gości Głęboczka?

Z przystawek popularnością cieszy się podwędzany tatar z polędwicy wołowej. Z zup najczęściej wybierany jest żurek podawany w chlebie naszego wypieku. Jeśli chodzi o dania główne to Goście często decydują się na kaczkę lub sandacza z Pojezierza Brodnickiego. Wśród dań sezonowych popularność zyskał makaron tagliatelle ze świeżymi pomidorami, zielonymi szparagami, kozim serem i ziemią z czarnych oliwek.

Skąd czerpiesz inspirację?

Inspiracją jest dla mnie  przyroda i jej dobrodziejstwa, zmieniające się pory roku, dostępne na rynku produkty sezonowe. Cenię sobie współpracę z lokalnymi producentami żywności.

Do jakich smaków masz największy sentyment?

Moja miłość to smaki polskiej wsi: świeżo wypiekany chleb, masło, biały ser.

Jakie nowości pojawiły się w karcie menu restauracji Morellino?

W karcie menu znajdziemy kilka nowych propozycji, m.in.: pierogi wegetariańskie z sandaczem, łososiem i krewetkami, z granitą pomidorową i emulsją koperkową. Drugą propozycją są pierogi  tradycyjne związane z naszym regionem – z gęsiną , karmelizowaną gruszką z naszej spiżarni i domową żurawiną z nutą pomarańczy.

Nowością jest zupa rybna z sandaczem z Pojezierza Brodnickiego, z szyjkami rakowymi w stylu hiszpańskim, z pomidorami, selerem naciowym i oliwkami. Na danie główne polecam ossobuco cielęce w pomidorach z ręcznie kładzionymi kluseczkami dyniowymi.

Carpaccio z półgęska podawane jest z granitą z buraka i pudrem z oleju rzepakowego – co ważne półgęsek dostarczany jest z masarni z rodzinnymi tradycjami, od Pana Wiesława Dreszlera. Idealną propozycją na ciepłe, letnie dni jest zimny sernik z granitą z truskawek i ciastkami francuskimi. Ciastka na sernik są ręcznie wytwarzane przez Panią Annę Florkiewicz, sąsiadkę hotelu. Od Pani Ani kupuję również sery na śniadania ze szczypiorem, czarnuszką,żurawiną. Więcej tajemnic nie zdradzę serdecznie zapraszam do restauracji Morellino. 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów