Boże Narodzenie dookoła świata – wina na świąteczny stół!
Przed nami cudowny czas rodzinnego celebrowania Świąt Bożego Narodzenia. Z tej okazji sommelierzy Głeboczek Vine Resort&Spa zapraszają w winna podróż po najsłynniejszych winiarskich regionach świata. Poznajcie naszą selekcję win, które rekomendujemy do kolacji wigilijnej. Oferta win dostępna w sprzedaży bezpośredniej oraz w ramach cyklicznych przedświątecznych degustacji win z sommelierem!
Italia
Natale con i tuoi, Pasqua con i vuoi – Boże Narodzenie spędzaj z rodziną, a Wielkanoc z kim chcesz
Włosi kochają celebrowanie Świąt – choinki na Półwyspie Apenińskim przystrajane są już 8 grudnia! To tu narodziła się tradycja szopek bożonarodzeniowych, którą zapoczątkował sam Franciszek z Asyżu w 1223 roku. Wigilia dla Włochów to dzień rodzinnych spotkań przy suto zastawionych stołach. Tradycyjnie na włoskim stole pojawia się aż 13 dań. Wśród nich króluje Panettone, czyli wysoka babka z długo dojrzewającego ciasta drożdżowego, której tradycja wywodzi się z Mediolanu. Świąteczne menu uzależnione jest jednak od regionu Włoch. W Piemoncie króluje tajarin czyli bogaty w żółtko makaron z boczkiem i wędzoną gęsią piersią. W Lacjum na wigilijnym stole nie może zabraknąć abbacchio al forno czyli jagnięciny duszonej z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. W Marche króluje vincisgrassi – lasagne z mieloną wołowiną, kiełbaskami, mielonym kurczakiem, peklowaną szynką i grzybami. Na Sardynii przygotowywane jest Culurgiones de casu – ravioli nadziewane świeżym pecorino z szafranem, gałką muszkatołową i boćwiną w pomidorowym. Po pasterce Włosi skupiają się na wznoszeniu toastów i rodzinnym czasie spędzanym przy winie. To dzień, w którym Włosi wyciągają ze swoich piwniczek najlepsze roczniki.
Buon Natale!
Vibrazioni Pinot Grigio
Wyjątkowe białe wino z regionu Friuli. Produkowane ze szczepu Pinot Grigio, który najpierw fermentuje w betonowych tankach, by później przez 7 miesięcy dojrzewać na osadzie. Niezwykle wyraziste, pełne aromatów tropikalnych owoców, przełamywanych akcentami morwy i szafranu. Na podniebieniu orzeźwiające nuty mineralne z akompaniamentem aromatów mango i kwiatów wisterii. Tostowo-maślany finisz doskonale podkreśla oryginalny charakter tego wina, które jest zarówno dojrzałe, jak i radosne. Idealny akompaniament rodzinnych, świątecznych spotkań.
Matteo Correggia Roero Rosso 2019
Propozycja od ikonicznego producenta z Piemontu. Renoma i rola winnicy w kulturze winiarskiej Włoch sprawiła, że od nazwiska jego właściciela nazwana została jednak z odkrytych w ostatnich latach astroid. Roero Rosso od Matteo Correggia to 100% nebbiolo, z wyjątkowo krótką jak na nebbiolo maceracją, dzięki której wino cechuje niespotykana świeżość i uniwersalność. Wino dojrzewało 6 miesięcy w beczkach z dębu slawońskiego. Terroir, na którym uprawiane są winorośle jest miejscem niezwykłym pod względem krajobrazu i warstw geologicznych gleby. Otoczenie lasów, rzeka Tanaro, miliony lat erozji, płaskowyże wpływają na niebywały klimat miejsca, który wybrzmiewa całym pięknem w kieliszku wina Roero Rosso.
Hiszpania
Okres uznawany za Święta w Hiszpanii trwa od 22 grudnia do 6 styczni. Święta trwają więc zdecydowanie dłużej niż w innych krajach europejskich i obejmują świętowanie Nowego Roku – Fin de Año. Z tą nocą wiąże się ciekawa tradycja – zjedzenie 12 winogron z każdym kolejnym wybiciem zegara. W trakcie okresu świątecznego w Hiszpanii przypada także Dzień Świętych Niewiniątek, który jest odpowiednikiem naszego… Prima Aprilis. W czasie rodzinnej Wigilii wino odgrywa szczególną rolę. Kolacje otwierają często owoce morza podawane z białym wytrawnym winem, wśród dań głównych pojawia się wieprzowina podawana w akompaniamencie czerwonego wina, a przy deserze Hiszpanie degustują iberyjski odpowiednich szampana – Cavę. W Hiszpanii rolę opłatka pełni turrón, czyli rodzaj nugatu składający się między innymi z miodu, orzechów i migdałów.
Feliz Navidad!
Frias del Val el Flako
Złożone i jednocześnie pełne życia i elegancji białe wino wytrawne z regionu la Rioja. Powstaje ze szczepów viura i malvasía w niewielkiej winiarni Frías del Val. Owoce pochodzą z krzewów przeszło stuletnich. Nos kwiatowo-owocowy z nutami białych kwiatów i pestek. W ustach wyraziste i bardzo złożone. Intensywnie wyczuwalna miodowa słodycz idealnie zrównoważona z mineralną podbudową. Nagrodzone złotym medalem na International Wine Awards 2017. Idealnie skomponuje się ze świątecznymi daniami z białego mięsa i tłustymi rybami.
Bodegas Hermanos Pecina Rioja Crianza 2016
Rioja to wizytówka win hiszpańskich, a tempranillo jest flagowym szczepem Hiszpanii. Rioja w wydaniu Bodegas Hermanos Peciña jest przykładem najlepszych tradycji winiarskich Hiszpanii. Podczas winifikacji Rioja Crianza stawia się na dzikie drożdże i spontaniczną fermentację. Co 6 miesięcy wino jest ręcznie rozlewane z beczki do beczki, bez mieszania i pompowania. Jest to najdelikatniejszy sposób oczyszczania wina, który zapewnia dodatkową ekspozycję na tlen, przez co zwiększa potencjał wina do starzenia. Pieczołowitość, pasja i serce wpływają na to, że produkowane tu wina pozostają autentyczne, unikatowe, pełne charakteru i wierne najlepszym tradycjom tworzenia win z tego regionu. W kontekście dań kuchni polskiej Rioja będzie doskonałym uzupełnieniem tradycyjnych potraw z karpia, pasztetów jak i dań z grzybami.
Francja
Francuzi, w przeciwieństwie do Hiszpanów, celebrują Boże Narodzenie znacznie krócej – tylko 24 i 25 grudnia. W poszczególnych częściach Francji bożonarodzeniowe tradycje są odmienne. Prowansalczycy na swój wigilijny stół przygotowują aż 13… deserów. Alzacja słynie z couronnes de l’Avent, czyli wieńców adwentowych z gałązek jodłowych, suszonych pomarańczy, szyszek i gwiazdek anyżu. Podczas Wigilii w Normandii pali się w kominku kłodę – la bûche, w trakcie czego najstarsza osoba w rodzinie wrzuca do kominka proch ze zeszłorocznego kawałka drewna. Burgundia słynie z wyszukanych potraw świątecznych – wśród nich znaleźć można les escargots persillés ślimaki z pietruszką oraz les œufs meurette jajka w koszulce z sosem z czerwonego wina. W całej Francji popularne potrawy to foie gras, ostrygi i ślimaki. Wśród win króluje oczywiście szampan. Dodatkowo do dań podawane są najlepsze burgundy, sauternes czy rieslingi.
Joyeux Noël!
Bouzeron, Dom. Guy Amiot
Niezwykle ciekawa pozycja ze słynnego burgundzkiego domu Guy Amiot Et Fils. Białe wino z winogron szczepu Aligoté leżakowane częściowo w beczkach z dębu francuskiego. Szczep Aligoté wyróżnia żywa mineralna ekspresja zawdzięczana terroir, na którym winorośla dojrzewało – gleby wapienno-gliniaste regionu Bouzeron. Ta czysta mineralność jest przeplatana nutami śmietanki i przypraw z 12-miesięcznego leżakowania dębu. Bardzo ciekawa propozycja do świątecznych dań z ryb.
Ogier Gentilhomme Cotes du Rhone
Klasyczny kupaż szczepów z Doliny Rodanu: Grenache, Cinsault, Syrah oraz Mourvedre w wyjątkowym wydaniu. Blisko 40-letnie krzewy winorośli gwarantują pełnię doznań. Intensywna rubinowa barwa zwiastuje pełen bukiet korzenno-jagodowych aromatów. Aksamitna tekstura i zbalansowane taniny sprawiają, że wino jest niezwykle przyjemne w odbiorze. Francuska klasyka, która idealnie sprawdzi się w świątecznym stole.