Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2015 prosto ze słonecznej Kalifornii
Kalifornijskie Lodi – kraina wina
Lodi to miejsce wprost stworzone do uprawiania winorośli! Piaszczyste gleby, ciepłe dni, chłodne wieczory i delikatna bryza… Wszystko to sprawia, że Lodi należy do wiodących producentów win na terenie Kalifornii. Lodi położone jest pomiędzy San Francisco i górami Sierra Nevada, a najlepsze, ponad stuletnie, winnice zlokalizowane są w w bezpośrednim sąsiedztwie rzeki
Mokelumne. Uprawiane są tu przede wszystkim Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc i Zinfandel.
Dlaczego Zinfandel?
Zinfandel to czerwona odmiana winorośli, uprawiana na terenie niemal całej Kalifornii, przede wszystkim w Dry Creek Valley, Lodi i Sierra Foothills. Do najbardziej popularnych win produkowanych na bazie tego szczepu należy półwytrawne „white zinfandel”, o zawartości alkoholu nie przekraczającej 10%, produkowane z winogron niskiej jakości. Warto pamietać, że Zinfandel to także wielkie wina, produkowane z winogron pochodzących ze starych krzewów tzw. old vines. Wina te są mocno owocowe, pełne aromatów czerwonych dojrzałych owoców i korzennych przypraw. Charakteryzują się stosunkowo wysoka zawartością alkoholu (około 15%) i niską kwasowością. Do takich właśnie należy Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2015.
Nasz Sommelier poleca
Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2015
To wino wyjątkowe, pochodzące ze słonecznej Kalifornii, z regionu Lodi, który słynie z produkcji doskonałych Zin’ów.
Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2015 jest pełne intensywnych aromatów czerwonych owoców – malin, wiśni, jeżyn, oraz wanilii i czekolady. Jest skoncentrowane i doskonale zrównoważone. Wino to powstaje z winogron pochodzących ze starych 35-80 letnich krzewów „old vines”, a starzone jest w dębowych beczkach typu barrique. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 17 °C. Będzie dobrze komponowało się zarówno z mięsami z grilla, jak i duszonymi żeberkami, kurczakiem po meksykańsku, kaczką w sosie śliwkowym, a nawet gorzką czekoladą.