Temperatura za oknem nas nie rozpieszcza. Większość z nas najchętniej spędziłaby listopad w ciepłym łóżku, czytając ulubioną książkę. A jesień jest przecież piękna. Pełna kolorów, spadających z drzew liści, kasztanów.
Na chłodny, jesienny wieczór idealne będzie grzane wino. Najlepiej w towarzystwie przyjaciół, przy kominku, z rozmowami do rana.
Jak przygotować dobre grzane wino?
Zanim przystąpimy do przygotowania grzańca warto poznać kilka tajników, które pozwolą zachować odpowiedni smak i aromat. Podstawą sukcesu jest odpowiednio dobrane wino. Najlepiej sprawdzą się te z Portugalii, Hiszpanii, czy Italii. Dlaczego? Ponieważ odznaczają się one owocowym smakiem. Nieodłącznym elementem grzanego wina są przyprawy korzenne – imbir, kardamon, cynamon, czy gałka muszkatołowa. Warto dodać też skórkę z pomarańczy lub cytryny, goździki lub anyż. Z kolei do słodzenia grzanego wina najlepszy będzie miód.
Przedstawiamy przepis na idealne grzane wino, autorstwa naszego Sommeliera:
Składniki dla 1 osoby:
150 ml czerwonego wina np. Primitivo
10-50 ml dobrej jakości miodu
Kardamon 2 szt.
Goździki 5 szt.
Laska cynamonu 1 szt.
Skórka z 1/4 pomarańczy i z 1/4 cytryny
Sok z 1/4 pomarańczy.
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wino, dodać pozostałe składniki, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 2 minuty.
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












