Frankonia
To region winiarski położony nad Menem, w północno-zachodniej Bawarii. W średniowieczu Frankonia była jednym z pięciu księstw niemieckich, obok Saksonii, Lotaryngii, Szwabii i Bawarii. Frankonia słynie z produkcji piwa i doskonałych białych win. Na powierzchni około 6100 hektarów działa obecnie 216 winnic, w których uprawiane są winogrona głównie ze szczepów Silvaner, Müller-Thurgau, Bacchus, Riesling, Scheurebe. Aż 80% produkcji stanowią wina białe.
Znakiem rozpoznawczym win produkowanych we Frankonii jest butelka o charakterystycznym kształcie nazywana Bocksbeutel.
Winnica Weingut Rudolf May
Weingut Rudolf May to rodzinna winnica z tradycjami sięgającymi ponad 300 lat. Zlokalizowana jest we Frankonii, w północno-zachodniej Bawarii. Winorośle uprawiane są na powierzchni 13 hektarów. W Winnicy uprawiane są przede wszystkim winogrona ze szczepu Sylvaner, ale także Pinot Noir i Pinot Blanche oraz Riesling. Właściciele dużą wagę przywiązują do jakości wytwarzanych win i poszanowania środowiska naturalnego. Właśnie dlatego zdecydowali się na organiczną uprawę winorośli, bez stosowania oprysków chemicznych i sztucznych nawozów.
Nasz Sommelier poleca Rudolf May Silvaner VDP Gutswein Frankonia Niemcy 2017, czyli idealne wino na wiosnę
Silvaner VDP Gutswein,to wino białe, wytrawne, niezwykle soczyste. Przepełnione aromatami świeżych, dojrzałych żółtych owoców i limonki, z lekko wyczuwalną ziołową nutą pikantną. To doskonały wybór na wiosenne i letnie dni. Będzie wyśmienicie komponować się ze szparagami i lekkimi sałatkami, rybami i owocami morza.
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












