Jak otwierać wino?

Jak otwierać wino?

Wino to trunek wymagający odpowiedniej oprawy. Aby w pełni cieszyć się procesem degustacji wina należy pamiętać o kilku istotnych zasadach.

Ważne jest odpowiednie przygotowanie wina, które pozwoli na pełne delektowanie się jego smakiem i aromatem. Sam proces serwowania może wydawać się nieco skomplikowany. Jedna z ważniejszych zasad dotyczy samego otwarcia butelki.

Do prawidłowego otwierania butelki najlepszy będzie specjalny 3-częściowy korkociąg, nazywany przez niektórych profesjonalnym lub trybuszon. Składa się on z nożyka, śrubowego ostrza i otwieracza pełniącego rolę małej dźwigni.

Najpierw należy usunąć aluminiową lub plastikową folię otaczającą górną część butelki. Ważne, by folia została obcięta na tyle nisko, żeby przy nalewaniu wina nie doszło do kontaktu z osłonką szyjki butelki. Może to bowiem negatywnie wpłynąć na smak wina oraz na sam proces jego nalewania. Następnie wprowadzamy śrubowe ostrze w sam środek korka i przy pomocy otwieracza go wyciągamy. Po odkorkowaniu wina szyjkę butelki należy wytrzeć serwetką od środka i na zewnątrz.

Na koniec trzeba sprawdzić stan korka (czy nie jest zbyt suchy, pokryty pleśnią lub z zaciekami na całej długości). Jeśli korek posiada jedną z tych cech może to oznaczać, że wino będzie niedobre. Dopiero wówczas możemy przystąpić do procesu nalewania wina.

#wino #korkociąg #jakotwieraćwino

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów