Jerez de la Frontera i słynne wino Ximenez Spinola Exceptional Harvest

Jerez de la Frontera

To miasto w południowo-zachodniej Hiszpanii, w Andaluzji, w prowincji Kadyks. Od XVI wieku, za sprawą rosnącej popularności produkowanego tu wina miasto przeżywa intensywny rozwój. Region słynie właśnie z produkcji sherry i stadnin koni. W mieście zlokalizowany jest również tor Formuły 1Circuito Permanente de Jerez. Zrównoważony, stosunkowo łagodny klimat śródziemnomorski, sprzyja uprawie winorośli. W rejonie Jerez są trzy rodzaje gleby, na których uprawia się winorośle – Albariza: gleba najjaśniejsza, prawie biała, aż w 40-40% składa się z kredy i jest najlepsza do uprawy winorośli palomino; służących do produkcji wytrawnych sherry. Z kolei ciemnobrązowa gleba Barros o dużej zawartości gliny oraz żółtawa, o dużej zawartości piasku  Arenas używane są do uprawy winorośli pedro ximenez i moscatel fino z których powstają słodkie odmiany sherry. 

Jerez

Nazywane też Sherry lub Xeres to hiszpańskie wino wzmocnione zawierające od 16 do 20% alkoholu. Ze względu na smak można wyróżnić aż 7 odmian tego trunku – Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso, Palo Cortado, Sweet Sherry oraz najsłodszą odmianę sherry – Pedro Ximenez.

Nasz Sommelier poleca – Ximenez Spinola Exceptional Harvest

Ximenez Spinola Exceptional Harvest to wino białe, półsłodkie, o pięknym złoto-żółtym kolorze. Co ciekawe powstaje z winogron późnego zbioru i jest fermentowane w beczkach z północnoamerykańskiego dębu, by uzyskać charakterystyczny aromat Jerez. Wino to charakteryzuje się niezwykłą głębią aromatów – fig, rodzynek, śliwek, miodu i moreli. Jest doskonale zbilansowane i należy do win bardzo eleganckich i stosunkowo łagodnych. 

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów