Jesienne Smaki Szefa Kuchni
Jesień zachwyca pełnią barw, smaków i aromatów. Pełnia jesieni – listopad, to znak, że pora na nowe menu, bogate w sezonowe owoce i warzywa. Jabłka, gruszki, bakłażany, cukinie, grzyby… i dynie. Hokkaido, makaronowa, piżmowa, prowansalska. W listopadzie na naszych stołach nie może zabraknąć dyni!
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia znana jest ze swoich pozytywnych właściwości. Stanowi doskonałe źródło beta karotenu, potasu, wapnia i kwasu foliowego. Wzmacnia odporność, reguluje przemianę materii i wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Dynię możemy przyrządzać na wiele sposobów – zupy, placki, dżemy, ciasta. Wszystkie potrawy przyrządzane na bazie dyni smakują doskonale!
Dynia – dla ozdoby
Dynie stanowią doskonały akcent dekoracyjny przed domem, jak i na stole, czy parapetach. Ozdobne dynie cechują się niewielkimi rozmiarami, mają różne kształty i kolory. Ich twarda skórka i miąższ sprawiają, że nie nadają się do jedzenia. Są za to odporne na uszkodzenia i mogą być długo przechowywane.
Dynia w jesiennym menu hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA
Inspiracją dla naszego Szefa Kuchni do tworzenia nowych dań jest otaczająca przyroda, zmieniające się pory roku i dostępne na rynku produkty sezonowe. Nic więc dziwnego, że w jesiennym menu Restauracji Morellino króluje dynia, a przygotowywane na jej bazie dania niezmiennie zachwycają naszych Gości. Na początek proponujemy krem z dyni z kurkami, orzechami włoskimi w miodzie i piklowaną dynią. Do tej zupy, zdaniem naszego Sommeliera, idealnie będzie pasować wino Budaházy Fekete Kúria, Tokaji Hárslevelű Christmann. Pierś z perliczki z rosti dyniowo-ziemniaczanym, grzybami leśnymi w śmietanie i brukselką to propozycja naszego Szefa Kuchni na danie główne. Francuskie wino Domaine La Milliere Cotes du Rhone doskonale wzbogaci smak tej potrawy. Wielbicielom słodkości i zaskakujących połączeń smakowych polecamy natomiast sernik dyniowy z sorbetem z czarnej porzeczki i owocami, a do tego wino Graham’s Fine White Porto.
Zapraszamy do odkrywania nowych smaków w Restauracji Morellino w Głęboczek Vine Resort&SPA!