Kurczak kukurydziany – idealny pomysł na obiad dla całej rodziny

Tym razem nasz Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na kurczaka kukurydzianego z kaszą bulgur, czarną soczewicą, suszonymi pomidorami i groszkiem cukrowym. Ten pomysł na obiad przypadnie do gustu całej rodzinie!

 Dlaczego kurczak kukurydziany?

Jest to specjalnie hodowana odmiana kurczaków, karmionych paszą o 50% zawartości kukurydzy. Kurczaki te są nieco mniejsze, ale ich mięso należy do dużo delikatniejszych jest bardzo soczyste.

Kurczak kukurydziany / kasza bulgur / czarna soczewica / suszone pomidory / groszek cukrowy

Składniki na 4 porcje:

Kurczak:

   4 szt. piersi kurczaka kukurydzianego z kostką

   sól, pieprz, olej, tymianek

Kasza:

   120 g kaszy bulgur

   120 g czarnej soczewicy

   1 cebula

   bulion warzywny

   sól, masło

Warzywa:

   suszone pomidory w oleju

   groszek cukrowy

Emulsja z kolendry:

   100 ml oliwy

   1 pęczek kolendry

   szczypta soli

Sos

   1-2 kg korpusów drobiowych lub skrzydełek

   200 g cebuli

   olej, 1 łyża masła

Wykonanie:

Emulsja

Oliwę podgrzewamy do 80 stopni. Dodajemy pokrojoną kolendrę. Odstawiamy na 20 minut. Blendujemy, solimy, przecedzamy przez gazę.

Kurczak

Pierś kurczaka oprószamy solą i pieprzem, opiekamy na patelni, dodajemy  kilka gałązek świeżego tymianku. Następnie pieczemy w piekarniku 6-7 minut w temperaturze 160 stopni.

Kasza

Cebulę kroimy w kostkę, wkładamy do 2 rondli. Podsmażamy dodając do jednego rondla kaszę bulgur, a do drugiego czarną soczewicę. Zalewamy bulionem i gotujemy. Na koniec solimy, dodajemy po 1 łyżce masła.

Sos

Z korpusów, skrzydełek drobiowych i cebuli robimy sos demi glace (polecam zrobić więcej a następnie zamrozić w mniejszych porcjach). Korpusy, skrzydełka pieczemy w 200 stopniach na złoty kolor. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy upieczone korpusy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 4-6 godzin. Cedzimy i odparowujemy sos. Dodajemy sól i pieprz, a na koniec zimne masło.

Sposób podania

Kurczaka kroimy na pół, warzywa podgrzewamy, wszystko układamy na talerzu, dodajemy kilka łyżek sosu by oblepiły kaszę, skrapiamy emulsją z kolendry i gotowe. Życzymy smacznego!

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów