Lekkie i świeże Vinho Verde – idealne na lato!

Minho

Region ten położony jest w północnej części Portugalii, a jego nazwa pochodzi od rzeki Minho. Od zachodu graniczy z Oceanem Atlantyckim, a od północy z hiszpańską Galicją. Panuje tu klimat morski, o niewielkich amplitudach temperatury, dość dużej sumie opadów i letnim okresie suszy. Region ten często nazywany jest Zielonym Minho, ze względu na duże opady i bujną roślinność. Region Minho słynie z produkcji win Vinho Verde. 

Vinho Verde

Vinho Verde, czyli zielone wino powstaje z winogron zbieranych przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Wcześniejsze zbiory gron pozwalają niwelować skutki niesprzyjających warunków atmosferycznych. Vinho Verde produkowane są przede wszystkim ze szczepów 

Loureiro, Arinto, Alvarinho, Avesso, Trajadura, oraz czerwonych – Vinhão i Alvarelhão.Vinho Verde najlepiej pić świeże, czyli takie, które mają od 8 do 18 miesięcy. Vinho Verde jest idealne na lato – będzie fantastyczne jako aperitif, doskonale będzie komponować się także z lekkim sałatkami, rybami i owocami morza. Najlepiej podawać je schłodzone –  o temperaturze 6-8° C.

Nasz Sommelier poleca

Muros Antigos Escolha 2016 Anselmo Mendes Vinho Verde

To wino białe, które powstało z trzech odmian winogron – Alvarinho, Loureiro i Avesso. Wino to charakteryzuje się kwiatowym aromatem. Ma świeży, owocowy smak. Jest mocno kwaskowate, odrobinę gazowane, lekkie i doskonale zrównoważone. To wino, które należy pić od razu, najlepiej w okresie od 8 do 18 miesięcy od wyprodukowania. Najlepiej smakuje podane w temperaturze 4-7°

Contacto Alvarinho 2016 Anselmo Mendes

 Contacto Alvarinho 2016 Anselmo Mendes, wino białe, produkowane w 100% z winogron ze szczepu Alvarinho. Winnice, z których pochodzi odmiana Alvarinho zlokalizowane są w rejonie Monção i Melgaço, nad rzeką, na stosunkowo małej wysokości. Contacto Alvarinho 2016 Anselmo Mendes ma cytrusowy aromat z nutą owoców tropikalnych, wyczuwalny jest grejpfrut, ananas i melon. Wino to jest bardzo skoncentrowane i charakteryzuje się świetną mineralnością i mocną kwasowością. Może leżakować nawet do 10 lat. 

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów