Liban, Dolina Bekaa i niezwykłe wino Chateau Kefraya

Liban

Liban to kraj położony na Bliskim Wschodzie, nad morzem Śródziemnym, graniczący z Syrią i Izraelem. Nazwa „Liban” nawiązuje do pokrytych śniegiem gór  (Liban i Antyliban), oddzielonych Doliną Bekaa. Panuje tu klimat podzwrotnikowy, śródziemnomorski, o temperaturach wynoszących od 13°C w styczniu, do 28°C w lipcu. Tradycje winiarskie w Libanie sięgają czasów starożytnych. Chateau Ksara, Chateau Kefraya i Chateau Musar to trzy najważniejsze winnice na terenie tego kraju. Uprawiane są tu szczepy czerwonych winogron – cabernet franc, cabernet sauvignon, carignan, cinsault, gamay, grenache, merlot, mourvèdre, petit verdot, syrah, tempranillo i białych – chardonnay, gewurztraminer, merweh, muscat, obaideh, sauvignon blanc, semillon, ugni blanc, viognier.

Dolina Bekaa

Dolina Bekaa zlokalizowana jest we wschodniej części Libanu, zaledwie 30 km od Bejrutu. Dolina Bekaa ma długość około 65 km i otoczona jest górami. Góry chronią Dolinę przed suchym, pustynnym powietrzem ze wschodu i wilgotnym, morskim z zachodu. Region ten słynie z niezwykle żyznej ziemi. Uprawiane są tu pszenica, bawełna, owoce, warzywa i kukurydza. Jednak największą sławę Dolinie Bekaa przyniosły uprawy winorośli. Tradycja produkcji wina na terenie Libanu wynosi ponad 6000 lat, a rocznie produkowanych jest tu ponad 6 milionów butelek tego trunku.

Nasz Sommelier poleca Chateau Kefraya 2012

Chateau Kefraya 2012 to wino niezwykłe, wytwarzane w słynnej Dolinie Bekaa, w Libanie. Czerwone, wytrawne, pełne aromatów owoców leśnych, fiołków, wanilii, kokosa, a nawet pieprzu. Powstaje z połączenia trzech szczepów winogron – Syrah, Cabernet Sauvignon, Mourverde. Charakteryzuje się głębokim bordowo-granatowym kolorem. Przez co najmniej 24 miesiące leżakuje w beczkach z dębu francuskiego. Wino to jest doskonale zrównoważone. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 16-18°C. Będzie idealnym uzupełnieniem potraw na bazie dziczyzny, jagnięciny, czy klasycznych steków.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów