Szef kuchni hotelu Głęboczek Vine Resort & SPA Marian Frankowski zdradza przepis na pyszne tagliatelle z borowikami.
Makaron tagliatelle z sosem borowikowym
Czas przygotowania 30 minut
Na 4 porcje
Składniki:
- 1 kg borowiki, oczyszczone, umyte
- 100g masła 82% tłuszczu
- 500 ml śmietanki 30%
- 400g makaronu
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie paski
- 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie paski
- 80g parmezanu tartego
- 1 pęczek świeżej natki pietruszki , umytej i posiekanej
- sól, pieprz biały
Sposób przygotowania:
Patelnie nagrzewam, wkładamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy przez chwile. Wrzucamy borowiki i smażymy aż zmienią kolor na złoty. Dodajemy czosnek, śmietanę i smażymy do redukcji śmietany. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron ok. 6-8 minut. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, posiekaną pietruszkę i wszystko mieszamy. Makaron z borowikami wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem, dekorujemy pietruszką.
Aromatyczny sos z borowików to smak, który przenosi nas wprost do serca jesiennego lasu. Zanim jednak te szlachetne grzyby trafią na patelnię, czeka nas jeden z najprzyjemniejszych polskich rytuałów. Odkryj magię leśnych poszukiwań i sprawdź, jak przygotować się do wyprawy, która jest najlepszym wstępem do tej potrawy – jesiennego grzybobrania.
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












