Makaron tagliatelle z sosem borowikowym

Szef kuchni hotelu Głęboczek Vine Resort & SPA Marian Frankowski zdradza przepis na pyszne tagliatelle z borowikami : 

Makaron tagliatelle z sosem borowikowym :
Czas przygotowania 30 minut
Na 4 porcje

Składniki:

  • 1 kg borowiki, oczyszczone, umyte
  • 100g masła 82% tłuszczu
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400g makaronu
  • 1 duża cebula, pokrojona w cienkie paski
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie paski
  • 80g parmezanu tartego
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki , umytej i posiekanej
  • sól, pieprz biały

Sposób przygotowania:
Patelnie nagrzewam, wkładamy masło, wrzucamy cebulę, smażymy przez chwile. Wrzucamy borowiki i smażymy aż zmienią kolor na złoty. Dodajemy czosnek, śmietanę i smażymy do redukcji śmietany. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron ok. 6-8 minut. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, posiekaną pietruszkę i wszystko mieszamy. Makaron z borowikami wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem, dekorujemy pietruszką. Życzę smacznego!

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów