Odkrywamy tajemnice winiarskie Umbrii

Umbria to region położony w samym sercu Włoch. Na wschodzie graniczy z Marchią, na zachodzie z Toskanią, a na południu z Lacjum. Panuje tu klimat zróżnicowany, miejscami nawet górski. Zimy są chłodne, a lata należą do suchych i gorących. Region ten słynie z wybornej oliwy, czarnych trufli i produkcji win. Podstawowym szczepem winogron uprawianym na terenie Umbrii jest sangiovese. Od niedawna jednak sławą cieszy się odmiana sagrantino di montefalco, z którego powstają wina ciemne, mocne i garbnikowe.

Winnica Arnoldo Caprai

Arnaldo Caprai specjalizuje się w produkcji najwyższej jakości Sagrantino di Montefalco, wina wyprodukowanego wyłącznie z winogron Sagrantino, odmiany, która rośnie w regionie Montefalco od ponad czterystu lat. Marco Caprai głęboko wierzył w możliwości pochodzące z połączenia tradycji i innowacji.  Dzięki pracy badawczej i długoterminowemu eksperymentowaniu udało mu się stworzyć najwyższej jakości, niezwykle eleganckie wina, o niepowtarzalnym charakterze.

Nasz Sommelier poleca – wina z winnicy Arnoldo Caprai
Colli Martani Grechetto DOC Grecante

Doskonałe wino z winnicy Arnoldo Caprai. Białe, wytrawne, charakteryzujące się jasną, słomkową barwą z zielonymi refleksami. Powstaje w 100% z winogron ze szczepu Grechetto. Colli Martani Grechetto DOC Grecante to wino świeże, eleganckie, z wyczuwalną owocową nutą. Najlepiej podawać je schłodzone do temperatury 10° C. Idealne jako aperitif, świetne także do owoców morza, cielęciny i drobiu.

Montefalco Rosso DOC

To wino czerwone, wytrawne, doskonale zrównoważone. Powstaje z trzech szczepów winogron – Sangiovese, Sagrantino i Merlot. Przez 12 miesięcy leżakuje w dębowych beczkach typu barrique, a następnie przez minimum kolejne 4 w butelkach. Wino to, jak podaje producent, można przechowywać od 6 do 8 lat. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 17° C. Doskonale będzie pasować do białych i czerwonych mięs, wędlin i serów.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów