Owoce leśne – tak smakuje lato

Poziomki, maliny, jeżyny i jagody nieodłącznie kojarzą się z latem. Nie tylko doskonale smakują, ale posiadają także szereg właściwości prozdrowotnych. Stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Najlepiej smakują świeże, zaraz po zerwaniu z krzaka. Doskonale nadają się także na przetwory – konfitury, soki i dżemy. 

Lecznicze właściwości poziomek

Poziomki to owoce bardzo delikatne, najlepiej zjeść je zaraz po zebraniu. Są bogate w potas, żelazo, fosfor, wapń i kwasy organiczne i witaminę C. Poziomki mogą powodować alergię, dlatego nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 1 roku życia. Natomiast mieszanki ziołowe bazujące na liściach poziomek polecane są przy leczeniu nieżytów żołądka i jelit oraz kamicy nerkowej.

Maliny – dobre na zdrowie

Maliny są cennym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6). Zawierają także mnóstwo minerałów – magnez, wapń, potas i żelazo. W owocach znajdziemy też błonnik (6,7 g na 100 g), kwas cytrynowy, salicylowy i jabłkowy, a w liściach cenne flawonoidy i sole mineralne. Dodatkowo warto wiedzieć, że w 100 gramach malin jest 1,2 g białka, 12 g węglowodanów i tylko 50 kcal. Owoce i liście malin są doskonałym środkiem przeciwzapalnym i przeciwgorączkowym. Wspomagają także nasz układ odpornościowy i skutecznie pomagają zwalczyć infekcje. W okresie jesienno-zimowym chętnie sięgamy po sok i herbatę z malin, słusznie wierząc, że pomoże nam to złagodzić objawy przeziębienia.

Jeżyny – bogactwo witaminy E

Ze wszystkich owoców to właśnie jeżyny zawierają najwięcej witaminy E, nazywanej także witaminą młodości.  Są  źródłem błonnika, magnezu, potasu i witaminy A. Jeżyny to owoce wspomagające proces odchudzania. Picie wywaru z liści jeżyn polecane jest w walce z przeziębieniami, kaszlem i katarem. 

Jagody – bogactwo witamin i minerałów

Jagody zawierają cukry, witaminy z grupy A i B, garbniki i kwasy organiczne. Ponadto mają dużo potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Jagody doskonale smakują z dodatkiem śmietany i cukru, dobre są też pierogi z jagodami i ciasto drożdżowe. Owoce te pomagają w walce z zaburzeniami pokarmowymi, a ich liście obniżają poziom cukru, dlatego są polecane diabetykom. Jagody nie wywołują objawów alergii pokarmowej, dlatego mogą być bezpiecznie podawane dzieciom. 

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów