Przed nami coraz cieplejsze dni, pełnia wiosny, mnóstwo świeżych i aromatycznych warzyw i owoców do wyboru. Dziś przedstawiamy przepis naszego Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na lekką sałatkę. To idealna kompozycja – lekka i kolorowa sałatka, wprost wymarzona jako posiłek w słoneczny dzień.
Sandacz, szpinak, rzodkiewka, owoce
Składniki na 4 porcje:
filet z sandacza świeżego - 500 g
świeży szpinak - 150 g
arbuz - kilka wydrążonych kulek bez pestek
rzodkiewka - 8 szt.
morela - 8 szt.
truskawki – 200 g
kolendra - mały pęczek
sól, pieprz do smaku
oliwa do skropienie sałatki
masło klarowane do smażenia ryby
Sposób przygotowania:
Sandacza przyprawiamy i smażymy na maśle klarowanym w ¾ stopniu wysmażenia ryby od strony skóry. Następnie dosmażamy z drugiej strony (wtedy ryba jest bardziej soczysta). Sporządzamy sałatkę mieszając umyte i pokrojone owoce i warzywa ze szpinakiem. Sałatkę wykładamy na talerz, posypujemy kolendrą, skrapiamy oliwą. Rybę osuszamy z nadmiaru tłuszczu i układamy na talerzu. Smacznego!
Pozostałe aktualności

















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)


























.jpg)

.jpg)












