Polskie regiony winiarskie – okolice Sandomierza

Polskie regiony winiarskie – Sandomierz

Okolice Sandomierza już od wieków słynęły z sadów i winnic. Pierwsze wzmianki o uprawie winorośli pochodzą z połowy XII w., za czasów panowania księcia sandomierskiego Henryka. Z kolei inne źródła informują, iż winiarstwo w tym regionie rozwinęło się w XIII wieku, dzięki przybyciu Dominikanów, którzy jako pierwsi założyli winnicę na tym terenie. Okolice Sandomierza znane były z produkcji wina, a uprawą winorośli zajmowali się zarówno mieszczanie, jak i dostojnicy kościelni. Jedno jest pewne sandomierskie winnice uchodziły za najlepsze w kraju, a wino tu produkowane cenione było ze względu na wysoką jakość. Jednak w połowie XVII wieku zniknęły wszelkie wzmianki o tutejszych winnicach. Dopiero w 2013 roku powstało Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy, które z powodzeniem kontynuuje winiarską tradycję regionu.

Winnica Płochockich

Winnica Płochockich znajduje się w odległości około 15 km od Sandomierza. Zlokalizowana jest na powierzchni 4 ha, w cichej i spokojnej okolicy, obfitującej w piękne krajobrazy. Z winnicy rozciąga się urzekający widok na dolinę rzeki Opatówki. Okolice winnicy stanowią także doskonałe warunki do uprawiania turystyki pieszej i rowerowej. W Winnicy Płochockich uprawiane są różne szczepy winogron, m.in.: Seyval Blanc, Bianka, Muskat O, Sibera, Traminer, Johaniter, Solaris, Riesling, Rondo, Regent, Marechal Foch, Cabernet Cortis. Od 2008 roku Winnica Płochockich zarejestrowana jest w ARR, a wina tutaj produkowane można zakupić w kilkudziesięciu miejscach w Polsce, m.in.: w hotelu Głęboczek Vine Resort&SPA.

Nasz Sommelier poleca:

Wino białe HIBIA, z Winnicy Płochockich

Hibia jest kupażem czterech szczepów winorośli – Hibernal 60%, Bianka 30%, Traminer 5%, Cserszegi Fiuszeres 5%. Wino to jest wytrawne, bardzo aromatyczne.  Charakteryzuje się intensywnymi aromatami dojrzałych owoców – grejpfruta, gruszki, ananasa, melona i kwiatu jaśminu. Doskonale będzie pasować do sałaty z kozim serem lub sandacza z szafranowym pęczakiem, szpinakiem i szalotką z karty menu restauracji Morellino w Głęboczku.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów