Makaron to podstawa kuchni włoskiej i jej znak rozpoznawczy. W słonecznej Italii dostępnych jest ponad 300 rodzajów makaronów - długie, krótkie, grube, cienkie, gładkie, karbowane.
Do najpopularniejszych należą penne, farfalle, fusili, spaghetti, lasagne, czy tagliatelle. Włosi uważają, że rodzaj makaronu należy dobierać w zależności od rodzaju sosu i innych składników - mięsa, warzywa, ryby, czy owoce morza.
Nasz pomysł na szybki obiad? Oczywiście makaron!
Makaron z sosem, warzywami lub mięsem można przygotować w kilkanaście minut. Wystarczy ugotować makaron w lekko osolonej wodzie, w tym samym czasie przygotowując aromatyczny sos na patelni. Wszystkie składniki wymieszać razem i gotowe! W końcu kto z nas nie lubi makaronu?
Przepis Szefa Kuchni
Nasz Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na makaron tagliatelle z brukselką i oliwą truflową.
Makaron tagliatelle, brukselka, oliwa truflowa
Składniki na 4 porcje:
Makaron:
360-400 g świeżego makaronu tagliatelle
350-400 g brukselki
150-200 g pastrami lub szynki parmeńskiej
oliwa z oliwek
oliwa truflowa
sól, pieprz,
parmezan
pietruszka
Przygotowanie:
Brukselka:
Brukselkę oczyszczamy z pierwszych liści i wrzucamy na 2-3 minuty do wrzątku z dodatkiem soli i odrobiną cukru, odcedzamy, przekładamy do wody z lodem. Kroimy na pół.
Makaron:
Makaron gotujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy brukselkę i przesmażamy. Dodajemy ugotowany makaron, oliwę truflową ok. 1 łyżki (lub według uznania) i natkę pietruszki. Makaron doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, przekładamy na talerz, dekorujemy pastrami lub szynką parmeńską, posypujemy pietruszką i parmezanem.
Życzymy smacznego!
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












