Powidła śliwkowe – przepis idealny na zimę!

Aby móc dłużej cieszyć się smakiem jabłek, śliwek i gruszek proponujemy przygotować z nich domowe przetwory, które idealnie sprawdzą się w długie, zimowe wieczory.

Przeczytajcie co tym razem poleca nasz Szef Kuchni Marian Frankowski i dlaczego są to powidła śliwkoweJ

Uwielbiam powidła  śliwkowe. Szczególnie, gdy sam zbieram śliwki z własnego ogrodu i zaczynam zabawę w tworzeniu przepysznych powideł doskonałego dodatku do świeżego pieczywa, sosu i nie tylko… A Wy?

Powidła śliwkowe z miętą (bez cukru)

Składniki:
śliwka węgierka 2 kg
mięta kilka gałązek

Przygotowanie:

Śliwki umyć i wypestkować.  Następnie włożyć do rondla o grubym dnie. Owoce zaczynamy dusić na początku na dużym ogniu, aż do momentu zagotowania śliwek,  a następnie na coraz mniejszym. Powidła smażymy, często mieszając aby nie doszło do przypalenia przez około 2-3 godziny. Na koniec dodajemy kilka porwanych listków mięty i smażymy przez kolejne 15 minut. Przekładamy ciepłe powidła do słoików i pasteryzujemy w piekarniku w  temperaturze 90 stopni przez 10 minut lub w kąpieli wodnej. Jeżeli ktoś uwielbia smak czekolady możemy dodać kilka kostek czekolady do powideł zamiast mięty. Życzę powodzenia – Marian Frankowski – Szef Kuchni, Głęboczek Vine Resort&SPA.

 

 

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów