Przepis na jesiotra z brukselką i karmelizowaną cytryną

Brukselka, podobnie jak szpinak należy chyba do najmniej lubianych warzyw. Nasz Szef Kuchni udowadnia jednak, że odpowiednio przyrządzona i podana stanowi doskonały dodatek do dania głównego. Sezon na brukselkę trwa od jesieni do wczesnej wiosny. Można ją przyrządzać na wiele sposobów – gotować, piec i smażyć. Co jednak zrobić, by nie była gorzka? Jak się okazuje nawet najlepszym kucharzom na początku kariery nie zawsze się to udaje. Przede wszystkim brukselka nie może być gotowana zbyt długo. Warto także dodać odrobinę cukru, który pozwoli na pozbycie się nieprzyjemnej goryczki.

Nasz Szef Kuchni udowadnia, że odpowiednio przyrządzona i podana brukselka stanowi doskonały dodatek do dania głównego. Co więcej, dziś jest to jedno z jego ulubionych warzyw.

Przepis Szefa Kuchni – Jesiotr, słodki ziemniak z wanilią, brukselka, karmelizowana cytryna

Składniki na 4 porcje

Jesiotr:
4 filety z jesiotra p ok. 120 g
sól, pieprz
masło 82%  do smażenia
4 cząstki cytryny
Puree:
400 g batatów
1/2 laska wanilii
mleko/śmietanka 30%
sól, pieprz
Bruksela:
200 g brukselki rozdzielonej na listki
100 g masła 82 %
sól, cukier

Przygotowanie:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do rondelka, zalewamy do zakrycia ziemniaków pół na pół mlekiem i śmietanką. Gotujemy aż będą miękkie. Dodajemy ziarnka z laski wanilii , sól, pieprz do smaku i gotujemy przez ok. 3 minuty. Wszystko miksujemy na gładką masę, doprawiamy i przecieramy przez drobne sitko. Jesiotra przyprawiamy, smażymy na maśle razem z cytryną od strony miąższu, aby uległa karmelizacji. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy brukselkę, przyprawiamy cukrem i solą, smażymy przez ok. 4 minuty. Wszystko łączymy według inwencji twórczej
Do dania możemy użyć sosu cytrynowego dla zrównoważenia słodkiego smaku ziemniaków (wystarczy odrobina szalotki, białe wino, śmietanka, skórka i sok z cytryny, odrobinę masła).

Życzymy smacznego!

#brukselka #jesiotr #warzywa #przepisszefakuchni

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów