W listopadzie w kuchni króluje gęsina i dynia. Podobnie jak w ubiegłych latach restauracja Morellino w hotelu Głęboczek Vine Resort & SPA bierze udział w dorocznej akcji Gęsina na św. Marcina.
W tym roku aż ponad 90 restauracji w całej Polsce w terminie od 6 listopada do 13 grudnia będzie serwować gęsinę według autorskich przepisów Szefów Kuchni. W Głęboczku będzie można spróbować m.in.: półgęska, smalcu z gęsi, pasztetu z gęsi i gęsich żołądków.
Przedstawiamy także jeden z przepisów Szefa Kuchni Mariana Frankowskiego na danie z gęsiny. Tym razem będzie to półgęsek, kluski ziemniaczano-dyniowe, kozi ser Rajcuś.
Przepis na 4 porcje.
Półgęsek, kluski ziemniaczano-dyniowe, kozi ser Rajcuś
0,8 kg ziemniaków obranych i startych
1/2 szklanki dyni pieczonej i zmiksowanej
mąka pszenna i żytnia
160 g półgęska (polecam półgęsek z masarni z tradycją Dreszler z Nowego Miasta Lubawskiego, z którą współpracujemy)
150 g kozi ser Rajcuś (z gospodarstwa Malinowy Chruśniak)
4 szt. szalotki
50 g smalcu gęsiego
sól, pieprz, świeży tymianek
Przygotowanie:
Kluski:
Ziemniaki starte łączymy z dynią, dodajemy mąkę pszenną i żytnią, aby uzyskać gęste ciasto, odrobinę solimy do smaku. Gotową masę wrzucamy na wrzącą posoloną wodę lub używamy specjalnego durszlaka do klusek. Odcedzamy i następnie przelewamy zimną wodą. Na patelni podsmażamy na tłuszczu gęsim pokrojoną w piórka szalotkę. Dodajemy kluski i podsmażamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.
Sposób podania:
Na talerzu układamy pokrojony w cienkie plastry półgęsek pozostawiając środek talerza na kluski. Na środku talerza układamy kluski i kozi ser.
Kluczem do smaku tej potrawy jest harmonia między jej składnikami. Szef Kuchni celowo sięga po konkretny, rzemieślniczy ser kozí, którego wyrazistość doskonale kontrapunktuje smak wędzonej gęsiny. Takie lokalne, wysokiej jakości produkty to prawdziwe skarby, które przeżywają dziś swój renesans. Odkryj bogactwo i różnorodność, z których czerpiemy i zobacz, dlaczego z dumą mówimy, że Polska serem stoi.
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












