Douro
To region winiarski zlokalizowany w północno-wschodniej Portugalii, nad rzeką Douro. Region ten zajmuje powierzchnię 24,6 tys. hektarów. Co ciekawe, Douro to pierwszy na świecie region winiarski o określonych granicach i klasyfikacji winnic, który w 2001 roku został także wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. To jeden z najważniejszych regionów w przemyśle winiarskim. Winnice znajdują się przede wszystkim na stromych zboczach, których kąt nachylenia sięga od 35 do 70°. Na terenie Douro uprawianych jest ponad 80 różnych szczepów winnych. Za najlepszy uznawany jest touriga nacional. Należy jednak pamietać, że większość produkowanych tu win powstaje z kilku odmian winogron. Douro słynie z uprawy winorośli, drzew oliwkowych i migdałowców, a także gajów pomarańczowych.
Quinta da Gaivosa
To winnica należąca do rodziny Alves de Sausa. Winnica położona jest w Baixas Cargo, gdzie zwiększona jest liczba opadów, co sprzyja produkcji win doskonale zrównoważonych. Winnice Gaivosa położone są od 350 do 500 m npm, i są doskonale nasłonecznione. Jak powiedział Alves de Sousa "winnice mają większą amplitudę temperatur między dniem i nocą, więc winogrona trzymają kwasowość", która jest jednym z kluczowych elementów w produkcji wina. Domingos Alves de Sousa wraz z synem Tiago na 25 hektarach ziemi tworzą wina wyjątkowe. Rodzina ta jest jednym z największych producentów win w regionie Douro.
Nasz Sommelier poleca - wina z winnicy Alves de Sousa
Wino Caldas Reserva Touriga Nacional 2013
Doskonałe wino z winnicy Alves de Sousa. Czerwone, wytrawne i zrównoważone. Produkowane w 100% z winogron ze szczepu Touriga Nacional. Głęboki rubinowy kolor i intensywne aromaty dojrzałych śliwek to wyróżniki tego wina. Przez 7 miesięcy dojrzewa w beczkach typu barrique. Najlepiej smakuje podawane w temperaturze 17° C.
Wino Quinta da Gaivosa 2011
To wino czerwone, mocno wytrawne. Powstaje z czterech szczepów winogron - tinta roriz, tinto cao, touriga franca i touriga nacional. Zawartość alkoholu wynosi 14%. Wino to charakteryzuje się bogactwem aromatów - wyczuwalne są nuty tytoniu, kakao oraz soczystych jeżyn, fig i morwy. Jest bardzo eleganckie. To doskonały wybór na uroczystą kolację. Wino z tego rocznika, jak podaje producent, można przechowywać od 15 do 20 lat.
Uwaga: Niniejszy artykuł ma charakter informacyjny i nie zachęca do spożywania alkoholu. Jeśli decydujesz się na wino, rób to świadomie i z umiarem. Pamiętaj, że alkohol nie jest dla każdego – a w przypadku problemów z jego nadużywaniem warto skontaktować się z odpowiednią instytucją lub specjalistą.
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












