Wrzesień rozpieszcza nas bogactwem owoców sezonowych. Tym razem nasz Szef Kuchni Marian Frankowski zdradza przepis na sernik. Ale sernik niebanalny, który zachwyca nie tylko smakiem, ale też sposobem podania. To idealne połączenie owoców, białej czekolady i twarogu. Spróbujcie sami!
Sernik z białej czekolady i twarogu
Przepis na 4 porcje:
Składniki na sernik:
125 g białej czekolady
200 g twarogu mielonego
125 g śmietanki 36%
50 g masła
1/2 laski wanilii
6 g żelatyny
Owoce:
200 g owoców sezonowych
25 g miodu
kilka listków mięty
Przygotowanie:
Rozpuścić białą czekoladę. Śmietankę zagotować i wymieszać z namoczoną żelatyną i ziarnkami z laski wanilii. Dodać do czekolady i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do miksera, a mieszając ostudzić do temperatury pokojowej. Ważna wskazówka - jeżeli masa będzie ciepła, przy dodawaniu kolejnych składników rozwarstwi się. Do masy należy dodać miękkie masło, a następnie twaróg i całość wymieszać. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremek silikonowych i zamrażamy. Owoce myjemy, kroimy i podgrzewamy z miodem i miętą. Sernik wyciągamy z form silikonowych i pozostawiamy do rozmrożenia. Szef Kuchni użył dodatkowo zamszu w spray’u, aby nadać sernikowi intrygujący kolor. Jednak ten etap można pominąć. Sernik układamy na talerzu, polewamy owocami, dekorujemy świeżą miętą.
Sekretem tego deseru jest jego uniwersalność – biała czekolada i delikatny twaróg komponują się wspaniale z wieloma darami natury. Wybór owoców zależy więc od Waszej fantazji i tego, co akurat jest najlepsze. A jesień pod tym względem jest wyjątkowo hojna. Odkryj z nami prawdziwe bogactwo jesieni, czyli jabłka, śliwki i gruszki, i wybierz idealny dodatek do swojego sernika.
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












