Skarb z Piemontu – włoskie wino Barolo

Piemont

To region znajdujący się w północnej części Włoch, zaraz przy granicy z Francją i Szwajcarią. Od północy graniczy z regionem Dolina Aosty, od wschodu z Lombardią i Emilią-Romanią, natomiast od południa z Ligurią. Piemont położony jest w zachodniej części Niziny Padańskiej. Od północy i zachodu otaczają go łańcuchy Alp Zachodnich, a od południa pasmo Apeninu Liguryjskiego. Region ten jest chętnie odwiedzany przez turystów. Nie tylko ze względu na różnorodność kulturową, urzekające widoki i doskonałe warunki do uprawiania sportów zimowych, ale przede wszystkim ze względu na znakomitą kuchnię i wyborne wina. Jeśli chodzi o wielkość produkcji wina to Piemont plasuje się dopiero na 6 miejscu wśród włoskich regionów. Jednak nie o ilość, a jakość chodzi. Piemont słynie z doskonałych czerwonych win – Barolo, czy Barbaresco, a słodkie i delikatnie musujące Asti należy do najbardziej popularnych na świecie.

Barolo

Barolo to jedna z najlepiej rozpoznawalnych apelacji winiarskich na świecie. Produkowane jest na wyżynie Langhe, w bezpośrednim sąsiedztwie miasta Alba. Często nazywane jest królem win i winem królów. Barolo produkowane jest z winogron odmiany Nebbiolo. To właśnie ta odmiana sprawia, że Barolo wyróżnia się rubinowym kolorem, bogatą strukturą i możliwością długiego leżakowania. Rocznie produkowanych jest około 6 mln butelek tego znakomitego wina.

Nasz Sommelier poleca

Wino Nebbiolo – Prunotto Bussia Barolo DOCG

To doskonała propozycja wina z Piemontu. Co ciekawe wino to nie tylko spędza rok w dużych dębowych beczkach, ale dodatkowo przez kolejne dwa lata jest przechowywane w butelkach. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta – chodzi o to, żeby miało szansę w pełni się rozwinąć i było doskonałe. Wino Prunotto Bussia Barolo DOCG charakteryzuje się intensywnym rubinowym kolorem, aromatem dojrzałych czerwonych owoców – wiśni, śliwek, z delikatną, ale wyczuwalną nutą fiołków i wanilii, a nawet smoły.

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów