Jesienią w szczególny sposób powinniśmy zadbać o zdrową i doskonale zbilansowaną dietę, pełną warzyw i owoców. Skieruj uwagę na gruszki!
Najlepiej sezonowych, lokalnych, by dostarczyć naszemu organizmowi mnóstwo witamin i mikroelementów. Gruszki to niewątpliwie jeden z najbardziej rozpoznawalnych smaków jesieni. Soczyste i aromatyczne. Są nie tylko zdrowe, ale również doskonale smakują.
Dlaczego warto jeść gruszki?
Właściwości i wartości odżywcze gruszek są znane i cenione od wieków. W Europie, do której trafiły ze starożytnej Persji i antycznej Grecji, uprawiane są z powodzeniem od XVII wieku. Obecnie szacuje się, że dostępnych jest od 30 do 60 odmian tych owoców, a do najbardziej popularnych należą faworytka, konferencja, bonkreta williamsa, komisówka. Średniej wielkości gruszka ma około 60 kcal. Owoc ten to prawdziwe bogactwo składników mineralnych i witamin. Zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, sód, żelazo, witaminy - A, C, PP i z grupy B,a także jod i brom. Gruszki to również źródło kwasów owocowych – jabłkowego i cytrynowego – oraz węglowodanów, pektyny, błonnika i olejków eterycznych. Warto wiedzieć, że im bardziej dojrzały owoc tym większa zawartość w nim cukrów.
Gruszki - dobre dla zdrowia
Zdrowotne właściwości gruszek znane są od wieków. W medycynie ludowej napar z gruszek z powodzeniem stosowano w walce z przeziębieniem i bólem głowy. Pieczone owoce polecane są z kolei w dolegliwościach układu trawiennego. Zawarty w gruszkach jod odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, natomiast brom ma pozytywny wpływ na pracę mózgu.
Gruszki doskonale nadają się do przygotowywania zup i kremów. Stanowią świetny dodatek do pieczonych mięs, sałatek z serami pleśniowymi i ciast. Można z nich przyrządzać wyśmienite dżemy i aromatyczne nalewki.
W karcie menu Restauracji Morellino znajdziecie gruszki w niecodziennym wydaniu. Nasz Szef Kuchni poleca jesiotra z czarną soczewicą, gruszką, gorgonzolą i zielonymi warzywami.
Zestawienie gruszki z tak szlachetną rybą jak jesiotr to kwintesencja nowoczesnej kuchni, która nie boi się odważnych połączeń. Jesiotr, ceniony za swoje delikatne, niemal pozbawione ości mięso, to ryba, która daje ogromne pole do kulinarnych popisów. Jeśli chcesz bliżej ją poznać i spróbować swoich sił w jej przygotowaniu, mamy dla Ciebie inną, równie inspirującą propozycję. Odkryj nasz przepis na jesiotra podanego z brukselką i karmelizowaną cytryną.
Pozostałe aktualności
















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)



























.jpg)

.jpg)












