Święta wokół stołu – odkryj przepis Szefa Kuchni na krem z buraków

Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w ciągu roku. Każdy z nas ma mnóstwo wspomnień związanych ze Świętami. Zapach choinki i pieczonych pierników, blask kominka, prezenty, śnieg i pierwsza gwiazdka na niebie…

Prawdziwe Święta jednak zawsze kojarzą się z najbliższymi, rodzinną atmosferą i wyśmienitym jedzeniem. 

Tym razem nasz Szef Kuchni Marian Frankowski przedstawia autorski przepis na krem z pieczonego buraka. To doskonały pomysł na jedną z potraw na wigilijnym stole, ale także alternatywa na grudniowy obiad w rodzinnym gronie.

 Krem z pieczonego buraka / kozi ser / słonecznik

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg buraczków (nasz Szef Kuchni zawsze wybiera te z gospodarstw ekologicznych, bo są bardzo aromatyczne i słodkie)
  • 100 g czerwonej cebuli pokrojonej  w kostkę
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2-3 ząbki czosnku pokrojonego w kostkę
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 1 pęczek  kolendry
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • czerwony ocet winny
  • sól, pieprz, miód
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 150 g koziego sera twarogowego
  • 50 g słonecznika

1 łyżka oleju słonecznikowego 

Wykonanie:

Buraczki myjemy, wkładamy do blaszki, zawijamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5 godziny. Następnie wyjmujemy je z piekarnika, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę, a następie przez chwilę czosnek. Dodajemy czerwone wino, które powinno odparować, a następnie przygotowany bulion i buraczki. Gotujemy przez 10-15 minut. Dodajemy ocet winny, miód, pieprz, sól, pokrojoną  świeżą kolendrę (uwaga – kilka listków pozostawiamy do dekoracji). Miksujemy na puree, jeżeli krem jest za gęsty dodajemy więcej bulionu. Doprawiamy do smaku. Słonecznik prażymy przez ok. 4- 5 minut na patelni z dodatkiem oleju słonecznikowego. Z koziego sera robimy małe kulki, które możemy obtoczyć  w pokrojonej drobno świeżej kolendrze. Zamiast octu winnego możemy dodać sok z cytryny i pomarańczy. Zupę nalewamy do talerza, posypujemy słonecznikiem i kulkami koziego sera. Dekorujemy listkami kolendry. Życzymy smacznego!

 

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów