Toskania
Toskania to jeden z najbardziej popularnych i najpiękniejszych regionów turystycznych na świecie. Toskania położona jest na zboczach Apeninów, od północy graniczy z Ligurią i Emilią-Romanią, od wschodu z Umbrią i Marche, a od zachodu z morzem Tyrreńsim. Malownicze krajobrazy, rozległe winnice i światowej sławy muzea przyciągają turystów z całego świata. Toskania słynie z dobrej kuchni, a produkowane tutaj wina cieszą się niezmienną popularnością od wieków. Dogodny klimat i doskonałe podłoże geologiczne stanowią idealne warunki do produkcji wina.
Chianti
Chianti to jedno najbardziej znanych i cenionych win włoskich. Chianti produkowane jest na stosunkowo niewielkim obszarze pomiędzy Florencją i Sieną. Chianti jest winem kupażowanym, w którym podstawowym szczepem jest sangiovese. Szczep sangiovese powinien stanowić przynajmniej 75% wina. Generalnie Chianti charakteryzuje się przepięknym rubinowym kolorem, aromatem dojrzałych wiśni i stosunkowo niewielką ilością garbników.
Nasz Sommelier poleca:
Marchese Antinori Chiaanti Classico, Chianti Classico DOCG Riserva
Do produkcji Chianti Classico Riserva stosowane są starannie wyselekcjonowane winogrona. Wino to charakteryzuje się głębokim kolorem rubinowym, intensywnymi aromatami dojrzałych owoców – wiśni, malin i czerwonych porzeczek oraz lukrecji i wanilii. Co ważne zawartość szczepu Sangiovese stanowi aż 90%, dopełnieniem jest 10% Cabernet.
Uwaga: Niniejszy artykuł ma charakter informacyjny i nie zachęca do spożywania alkoholu. Jeśli decydujesz się na wino, rób to świadomie i z umiarem. Pamiętaj, że alkohol nie jest dla każdego – a w przypadku problemów z jego nadużywaniem warto skontaktować się z odpowiednią instytucją lub specjalistą.
Pozostałe aktualności

















































































































































































.jpg)










































.jpg)

.jpg)





.jpg)


























.jpg)

.jpg)












