W jakiej temperaturze podawać wino czerwone?

W jakiej temperaturze podawać wino czerwone?

Wino to trunek wymagający, dlatego tak ważne jest przestrzeganie kilku kluczowych zasad związanych z jego podawaniem. Tylko wówczas będziemy mogli w pełni docenić walory wina. Jedną z kluczowych kwestii jest temperatura podawania. Każdy z nas przynajmniej raz w życiu spotkał się z opinią, że wino czerwone należy podawać w temperaturze pokojowej. Czy jednak jest w tym odrobina prawdy? Podstawowa zasada dotycząca serwowania win czerwonych mówi, aby podawać je w temperaturze 18°C. Faktem jednak jest, że w dzisiejszych czasach to pojęcie nie ma uzasadnienia. Temperatura w domach zazwyczaj przewyższa 20-22°C, co sprawia, że nie są to najlepsze warunki nawet dla wina czerwonego. Wina czerwone podane w zbyt wysokiej temperaturze sprawiają wrażenie znacznie mocniejszych. Natomiast zbyt niska temperatura może powstrzymać uwolnienie jego aromatów. Poniżej kilka wskazówek dotyczących temperatury podawania wina czerwonego:

  • lekkie wina czerwone, np.: Rosé, Bardolino, Beaujolais – powinny być podawane w temperaturze 13°C
  • Najlepszą temperaturą podania czerwonych win średniej budowy, jak np.: Chianti, Burgund będzie 14-17°C
  • Pełne, złożone wina czerwone, np.: Bordeuax, Rioja, Barolo powinny być serwowane w temperaturze 17-18°C

 

Warto także pamiętać, że wino zaraz po nalaniu do kieliszka ociepla się o 1-2°C.

#wino #czerownewino #temperaturapodawaniawina #wine

<< WRÓĆ DO LISTY artykułów